Slovensko chce vytvořit státní holding. Vyvlastnil by Slovenské elektrárne

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce

Slovenské elektrárne vlastní například jadernou elektrárnu Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: IAEA Imagebank via Flickr

Slovensko plánuje vytvořit státní holdingovou společnost, která by vlastnila podíly vlády v polostátních energetických firmách. Holding by následně mohl koupit akcie největšího slovenského výrobce elektřiny, společnosti Slovenské elektrárne (SE), které prodává italský koncern Enel.

„Holding vytváří možnost, aby jisté finanční prostředky putovaly mimo státní rozpočet. Tato struktura by byla výhodná i pro stát,“ uvedl ministr hospodářství Pavol Pavlis. Pavlis. Právě státem ovládaná holdingová firma by například mohla čerpat úvěr, z něhož by pak financovala nákup akcií SE od Enelu. Vláda by se tak vyhnula financování transakce z napjatého státního rozpočtu, ve kterém musela letos přistoupit ke škrtům kvůli rostoucímu státnímu dluhu.

„Enel oznámil prodej svého šestašedesátiprocentního podílu ve Slovenských elektrárnách. Z mého pohledu by stát byl jedním z nejlepších vlastníků,“ řekl Pavlis. Premiér Robert Fico minulý týden prohlásil, že vláda je připravena ovládnout SE, ve kterých stát nyní drží 34 procent akcií.

Kromě podílu v elektrárnách má slovenská vláda pod kontrolou 51 procent akcií v plynárnách nebo distributorech elektřiny. Manažerskou kontrolu v těchto podnicích ale mají soukromí investoři. Například vedení plynáren SPP, které také přepravují ruský plyn dál do západní Evropy, ovládl Energetický a průmyslový holding, jenž stejně jako český koncern ČEZ projevil zájem o akcie SE. Podíly státu ve slovenských energetických firmách v současnosti spravuje ministerstvo hospodářství.

Prodražený projekt dostavby

V případě ovládnutí SE státem by Slovensko převzalo i financování dostavby dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce, jejíž dokončení se opožďuje a prodražuje. Pavlis bez bližších podrobností uvedl, že Enel už slovenskou vládu informoval o dalším zpoždění prací a nutnosti zvýšit rozpočet projektu. Kromě toho elektrárny musejí investovat do modernizace tepelných elektráren.

Prodej akcií SE je součástí plánu Enelu prodat majetek v hodnotě 4,4 miliardy eur s cílem snížit svůj dluh. Enel ovládl slovenského výrobce elektřiny v roce 2006, kdy v soutěži o 66 procent akcií podniku zvítězil právě před ČEZ a ruským podnikem RAO UES. Za kontrolní podíl v SE zaplatil 840 milionů eur.