Slovenský kotel nesplňuje podmínky dotační podmínky, tvrdí čeští výrobci

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto)

Schiedel přesune do Čech výrobu komínů (ilustrační foto) Zdroj: Tomas Blazek, Mlada fronta E15

Čeští výrobci domácích kotlů si stěžují, že v rámci dotací na pořízení nových kotlů si domácnosti mohou pořídit kotle, které nesplňují předepsané emisní parametry. Podezřelý je zatím jeden uhelný kotel slovenského výrobce Attack. Jeho čeští konkurenti ho nechali otestovat tuzemskou zkušebnou, která zjistila, že nesplňuje parametry nejvyšší páté emisní třídy. Neměl by proto být na seznamu dotovaných kotlů.

„Od našich členů víme, že podobných kotlů by mohlo být více. Zatím jsme je však nenechávali testovat. Čekáme, jak si stát poradí s kotlem, který emisní třídu nesplňuje,“ říká Mojmír Krátký, výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky.

Státní fond životního prostředí, který dotace spravuje, přiznává, že u jednoho kotle nechal provést třetí zkoušku, která rozhodne o jeho osudu. Typ a výrobce zatím nechce komentovat. „Očekáváme verdikt zkušebny v řádu týdnů. Pokud se zjistí, že kotel podmínkám dotací nevyhovuje, za seznamu ho odstraníme,“ říká Lucie Früblingová, mluvčí SFŽP.

Cítíme se poškozeni i ohroženi neférovým jednáním některých výrobců a prodejců kotlů

Státní fond tvrdí, že jeden případ podezřelého kotle nemůže zpochybnit celý systém kotlíkových dotací a věrohodnost seznamu, kde je nyní 386 typů dotovaných kotlů. Výrobci museli při zápisu do seznamu plnění podmínek prokázat certifikáty a zkouškami. „Cítíme se poškozeni i ohroženi neférovým jednáním některých výrobců a prodejců kotlů,“ trvá na svém Roman Sikora, generální ředitel bohumínského výrobce Viadrus.

O dotaci na nový kotel se uchází přes 12 tisíc domácností. „Montáže se teprve rozbíhají. Větší nápor se dá čekat až v létě,“ dodává Krátký. Dotace by příliš neměly navýšit roční prodej kotlů na tuhá paliva. Spíše se výrazně zvedne podíl nejdražších zařízení s nejnižšími emisemi.