Soud Mičkovi schválil oddlužení. Exmajitel Pietro Filipi má věřitelům odevzdávat 50 tisíc měsíčně

Michal Mička se může do pěti let oddlužit

Michal Mička se může do pěti let oddlužit Zdroj: Incomming Ventures

Michal Mička, bývalý majitel módního řetězce Pietro Filipi, by se jako fyzická osoba mohl dočkat do pěti let oddlužení. Takový plán v pondělí schválil Městský soud v Praze s tím, že bývalý byznysmen bude muset měsíčně dávat stranou věřitelům 50 tisíc korun. V souhrnu, tedy včetně zpeněžení majetku, tak věřitelé získají zpět 6,1 milionu korun, jen zlomek objemu schválených pohledávek. Na verdikt jako první upozornil magazín Forbes.

Věřitelé se podle insolvenčního správce Jana Maška mohou ještě odvolat. Tento scénář lze podle zdrojů deníku E15 navíc velmi pravděpodobně očekávat. Velkým kritikem oddlužení je například výrobce kožešin a oděvů Kara, kterého Mička dříve také vlastnil a dnes ho ovládají podnikatel Zdeněk Rinth a skupina Natland. 

Zda Kara podá odvolání, ale její zástupci nechávají bez komentáře. Majitel společnosti Natland Tomáš Raška pouze uvedl, že se rozhodne v nejbližších dnech. Čas bude mít do poloviny listopadu.

Právníci Kary dle insolvenčního rejstříku jako ideální řešení úpadku navrhovali konkurz, který je pro věřitele výhodnější. „Rozdíl je především v tom, že na konci konkurzu nedojde k osvobození od plnění neuspokojených pohledávek a věřitelé se jich mohou dál domáhat, třeba prostřednictvím exekuce. U oddlužení je dlužník po konci stanoveného splátkového kalendáře a zpeněžení majetku zbylých dluhů zproštěn,“ vysvětluje insolvenční správce Jan Mašek.

Jako hlavní argumentační palivo právníci Kary použili takzvaný institut nepoctivého záměru dlužníka, který umožňuje insolvenčním soudům zabránit zneužívání oddlužení. Jako nepoctivý záměr Kara označuje Mičkovu údajnou hrubou a záměrnou finanční nedbalost, kterou si podle Kary mohl dovolit pouze proto, že věděl, že jeho úpadek bude řešen oddlužením.

Nepoctivý záměr dlužníka, ke kterému se klonil i insolvenční správce Mašek, se však před soudem nepodařilo prokázat. Sám Mička se k tématu oddlužení vyjádřit nechtěl.

Věřitelé v souhrnu přihlásili pohledávky o celkovém objemu téměř 1,2 miliardy korun, přičemž ty uznané insolvenčním správcem mají hodnotu něco málo přes 200 milionů korun. Pohledávku si na Mičkovi nárokuje například Vlastislav Bříza, syn a jmenovec majitele českobudějovické tužkárny Koh-i-noor Hardtmuth, nebo majitel skupiny Livesport a další z tuzemských miliardářů Martin Hájek. Obě pohledávky dosahují výše zhruba pěti milionů korun.

Možnost oddlužení povolil soud Mičkovi už v lednu, a to když rozhodl o jeho úpadku. Od té doby insolvenční správce shromažďoval podklady od dlužníka i věřitelů pro definitivní řešení Mičkových dluhů. 

Mičkovy firmy prodaly v minulých letech investorům dluhopisy za stamiliony korun, které pak posloužily k financování módních značek skupiny. Například C2H Equity vydala šest dluhopisových emisí v plánovaném objemu až sedmi set milionů korun se splatností od roku 2022 do roku 2026. Investory lákala na relativně vysoké dluhopisové výnosy převyšující sedm procent.