Soudružský kapitalismus: KLDR láká investory do stavby pivovaru

Wonsan (ilustrační foto)

Wonsan (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Shih Tung Ngiam via Flickr

Severní Korea hledá investory, kteří by byli ochotní přinést 39 milionů dolarů na financování nového pivovaru ve městě Wonsan. Přístav na východě země má být výkladní skříní rozvojových ambicí země, napsala agentura Reuters.

Pravděpodobně nejizolovanější země světa nedávno oznámila, že zahraniční investoři si mohou v rozvojové zóně Wonsan-Kumgang vybrat z celé stovky různých projektů.

„Je to krásné místo na pobřeží, které se snaží lákat investory stejnými podmínkami, které najdete například v zónách v Shenzenu nebo Hong Kongu,“ podotýká nezávislý konzultant Michael Spavor. Příští měsíc přiveze do Wonsanu delegaci investorů, kteří by mohli mít o pivovar a další investorské příležitosti zájem.

V celé Severní Koreji je možné najít více než 20 speciálních ekonomických a rozvojových zón podobných Wonsanu, které fungují v podstatě na principech šedé ekonomiky. Střiktní severokorejské zákony se na tyto oblasti příliš nevztahují, mají totiž své vlastní. Vyhrazené zóny pomáhají zpevňovat kurz severokorejské měny.

Přesto zbídačená země mnoho investorů neláká. Investory odrazuje právě izolovanost země. Vláda v Pchjongjangu se navíc musí potýkat se sankcemi kvůli svému jadernému programu a nedodržování lidských práv.

Režim má s Wonsanem velké plány
Severní Korea chystá ve Wonsanu megalomanský stavební projekt. Město se má už brzy proměnit v moderní turistický ráj, kde návštěvníci najdou i podmořský hotel. Země přitom nedokáže zajistit ani potraviny pro obyvatelstvo, upozorňuje Světový program pro výživu (WFP).
„Podmořský hotel, květinový park, mezinárodní konferenční sál, výstavní sál, stadion, to vše vznikne na poloostrově Kalma,“ uvádí The Guardian s odvoláním na server NK News. V centru města má prý rovněž vyrůst „velký počet mrakodrapů a dalších budov v moderním stylu“.
Konstrukce podmořských hotelů je v globálním hotelovém průmyslu relativně novou záležitostí a podobných zařízení, malého rozsahu, existuje ve světě jen několik.