Soul plánuje exportovat deset jaderných elektráren. V Česku slibuje zapojit místní firmy

Korejci mají zkušenost se stavbou čtyř bloků „první arabské jaderné elektrárny“ ve Spojených arabských emirátech

Korejci mají zkušenost se stavbou čtyř bloků „první arabské jaderné elektrárny“ ve Spojených arabských emirátech Zdroj: Profimedia

Korejci mají zkušenost se stavbou čtyř bloků „první arabské jaderné elektrárny“ ve Spojených arabských emirátech.
Jižní Korea plánuje jadernou renesanci doma i export reaktorů do zahraničí.
KHNP v Česku i Polsko konkuruje francouzská EDF a americký Westinghouse
Úvodní nabídky na Dukovany mají firmy předložit do konce listopadu.
5
Fotogalerie

Jižní Korea se chystá na jadernou renesanci. Prezident Jun Sok-jol, který se ujal funkce v květnu, se rozhodl zrušit odchod země od atomové energie a vrátit odvětví na výsluní. Nové reaktory neplánuje stavět pouze doma, ale rozvíjí i intenzivní jadernou diplomacii. Nejpozději do roku 2030 chce Soul získat deset zahraničních zakázek. Největší zájem má nyní o Českou republiku a Polsko. V souvislosti s připravovaným dukovanským tendrem hovoří společnost KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) o spolupráci s místními firmami. Přesto to nebude mít v Česku lehké, domnívá se expert na jadernou bezpečnost Marek Ruščák.

Jun Sok-jol se rozhodl pro dostavbu dvou domácích reaktorů, které byly pozastaveny v roce 2017 a podle původních plánů měly být dokončeny už v příštím roce. „Nová vláda bude aktivně využívat jaderné elektrárny k dosažení energetické bezpečnosti a uhlíkové neutrality,“ uvedl prezidentův tým v době jeho nástupu.

Jižní Korea nemá tak významné politické vazby jako konkurenti

Korejské plány v cizině jsou ovšem považovány za mimořádně ambiciózní vzhledem k tomu, že se zemi dosud podařilo získat jediný zahraniční kontrakt na celou výstavbu. Projekt „první arabské jaderné elektrárny“ Baráka ve Spojených arabských emirátech čítá čtyři reaktory, z nichž dva už byly uvedeny v provoz a další dva by měly být rozjety v blízké budoucnosti. Přestože i tuto výstavbu zpočátku provázely kratší odklady, chlubí se KHNP tím, že na rozdíl od konkurence dokáže stavět včas a bez bobtnání rozpočtu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!