Společnost Magna International koupí švédského konkurenta Veoneer za 3,8 miliardy dolarů

Zaměstnanci ve výrobě ve společnosti Magna International

Zaměstnanci ve výrobě ve společnosti Magna International Zdroj: Facebook Magna International

Zaměstnanci ve výrobě ve společnosti Magna International
Zaměstnanci ve výrobě ve společnosti Magna International
Zaměstnanci ve výrobě ve společnosti Magna International
4
Fotogalerie

Kanadský výrobce automobilových součástek Magna International Inc. koupí švédského konkurenta Veoneer Inc. za zhruba 3,8 miliardy dolarů (82,8 miliardy korun). Magna díky dohodě získá napojení na nové zákazníky a regiony, včetně Asie, a pomůže jí v expanzi podnikání s asistenčními technologiemi pro řidiče. Oznámila to kanadská společnost, která působí i v České republice.

Magna za jednu akcii Veoneer zaplatí 31,25 dolaru. Ve čtvrtek akcie firmy uzavřely na ceně 19,93 dolaru. Dohodu schválily správní rady obou společností. Uzavřena by měla být do konce letošního roku.

Firma Veoneer se v roce 2018 oddělila od společnosti Autoliv. Po dokončení akvizice bude sloučena se stávajícím podnikáním Magny v oblasti pokročilých asistenčních systémů pro řidiče. Magna očekává, že jí spojení od roku 2024 sníží roční náklady zhruba o 100 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Magna je podle žebříčku časopisu Automotive News čtvrtým největším dodavatelem automobilových součástek na světě. Její roční tržby z prodeje součástek automobilkám činily loni 32,6 miliardy dolarů.

Společnost Magna má ve 28 zemích světa přibližně 158 tisíc zaměstnanců. Výrobní závody má i v České republice. Součástí koncernu je výrobce dílů pro automobilový průmysl Magna Cartech, který má závod v Českých Velenicích, a dodavatel plastových dílů pro automobilový průmysl Magna Exteriors se závody v Nymburku a Liberci.