Spuštění elektrárny ČEZ v Ledvicích se opět odkládá

elektrárna Ledvice

elektrárna Ledvice Zdroj: ctk

Výstavba nového bloku elektrárny v Ledvicích připomíná nekonečný příběh. Původně chtěl polostátní kolos ČEZ zahájit provoz elektrárny v roce 2012. Ve výroční zprávě za loňský rok pak uvádí, že stavba bude dokončena v listopadu 2014. Ani tento termín ale už neplatí. „Je třeba doladit veškeré technologické a regulační systémy, takže předpokládáme, že do dispečerského řízení bude blok předán v průběhu druhého čtvrtletí 2015,“ uvádí mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Důvodem zdržení jsou technické problémy s kotlem pro elektrárnu, k nimž se ještě přidaly potíže s turbínou. „Zpoždění zavinily problémy s ocelí T24,“ říká Půlpánová a dodává, že tyto potíže měly i další podobné stavby v Evropě. Energetické firmy proto musely čekat, dokud dodavatel kotle – francouzský strojírenský kolos Alstom – závadu neodstraní. „Při výstavbě Alstom přísně dodržoval veškeré platné normy pro materiál T24. Ukázalo se však, že jeho použití má více úskalí, než se očekávalo,“ uvádí mediální zástupkyně Alstomu Veronika Pešková.

Při výstavbě Alstom přísně dodržoval veškeré platné normy pro materiál T24

Zpoždění dodávek řešil s Alstomem v rámci dohody zahrnující i odškodnění dodavatel projektu Škoda Praha Invest, která patří do skupiny ČEZ. „Kotelna byla dodána v jiném termínu, avšak s vylepšenými technickými parametry a za lepších smluvních podmínek,“ tvrdí mluvčí ČEZ. Energetická společnost nicméně kvůli skluzu ve zprovoznění elektrárny přišla o miliardy korun z prodeje elektřiny.

K problémům s kotlem se pak přidaly potíže s turbínou od společnosti Škoda Power. „V rámci najíždění se ulomila lopatka turbíny, ta však byla nahrazena, takže testovací provoz bude po dokončení montáže pokračovat,“ říká Půlpánová. Způsobené náklady a škody bude ČEZ po vyčíslení vymáhat v souladu s uzavřenou smlouvou.

Elektrárna v Ledvicích přijde na více než 30 miliard

Investice do elektrárny v Ledvicích bude nejnákladnější součástí plánu energetické skupiny ČEZ na modernizaci hnědouhelných elektráren. Tuzemský energetický obr totiž vynaloží na výstavbu nového bloku elektrárny o výkonu 660 megawattů více než třicet miliard korun. „Půjde o nejmodernější zařízení na výrobu elektrické energie spalováním hnědého uhlí v České republice a jedno z nejmodernějších ve střední Evropě vůbec,“ upozorňuje mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

V Ledvicích v současnosti běží tři elektrárenské bloky z konce šedesátých let, které byly v devadesátých letech odsířeny. Jejich celkový instalovaný výkon je 330 megawattů. Životnost nového zdroje má být čtyřicet let. Kvůli novým technologiím se zvýší účinnost celé elektrárny. „Hrubá účinnost bloku činí zhruba 47 procent, přičemž bývalé bloky měly účinnost sedmatřicet procent,“ popisuje mluvčí ČEZ.

O 26 procent nižší spotřeba uhlí

Spotřeba uhlí potřebného na jednu megawatthodinu se tak podle Půlpánové sníží u nového bloku o 26 procent ve srovnání s původními zdroji. Elektrárna v Ledvicích ale není jediným zdrojem, který prošel či projde modernizací. Týká se to také elektráren v Tušimicích a Prunéřově. Obnova hnědouhelných zdrojů v Tušimicích a Prunéřově přijde na více než dvacet miliard korun. Celkově počítal ČEZ s investicemi ve výši přibližně sto miliard korun. Rozsáhlý investiční program by měl podle výroční zprávy energetické skupiny za uplynulý rok skončit v letošním roce.

Vysoké investice do obnovy hnědouhelných elektráren jsou dány kromě snah o prodloužení životnosti zdrojů také ekologickými požadavky Bruselu. S nimi se budou muset kromě ČEZ vyrovnat rovněž tuzemské teplárny.
Celkem provozuje skupina ČEZ devět hnědouhelných elektráren. Jejich celkový výkon je přes 4400 megawattů, což je zhruba dvojnásobek jaderné elektrárny Temelín.

Alstom vyvázl bez pokuty