Srbové chtějí South Stream, v Bulharsku záleží na volbách

roury pro plynovod South Stream

roury pro plynovod South Stream Zdroj: South Stream Transport

Plynová krize na Ukrajině rozvířila nové debaty o výstavbě plynovodu South Stream. Brusel naléhal na balkánské státy, aby projekt zmrazily, dokud se nevyřeší jeho soulad s unijní legislativou. Eurokomisař Günter Oettinger ale v pondělí naznačil, že překážky nejsou nepřekonatelné.

„South Stream je projekt, který opravdu přijímáme,“ podotkl. Srbsko chce podle včerejších ruských vyjádření stavět potrubí podle plánu. Osud bulharského úseku mohou ovlivnit předčasné volby, které se v zemi uskuteční v září nebo v říjnu.

Bulharský premiér Plamen Orešarski v uplynulých dnech opakovaně ujišťoval, že skutečně vydal příkaz projekt pozastavit. Gazprom totiž tvrdil, že vše pokračuje beze změn, a v podobném duchu se vyjadřovali i někteří bulharští představitelé.

Téma se patrně stane součástí předvolební kampaně, všeobecně se totiž očekává brzký zánik Orešarského menšinové vlády. Vládní Bulharská socialistická strana (BSP) v poslední době čelila nařčením menšího koaličního Hnutí za práva a svobody (DPS), že kvůli potrubí zatahuje zem do sporu s EU.

Nová soutěž

Do voleb favorizovaná Opoziční strana Občané za evropský rozvoj Bulharska expremiéra Bojka Borisova uvedla, že má v úmyslu zrušit kontrakt na výstavbu plynovodu v hodnotě 3,5 miliardy eur. Získalo ho ruské konsorcium v čele s firmou Strojtransgaz. Vlastní ji Gennadij Timčenko, který se dostal na seznam Rusů, na něž USA uvalily sankce. Borisov slibuje vypsat novou transparentní soutěž.

Podobné problémy jako Bulharsko řeší i Srbsko, které se chce začlenit do EU, ale zároveň má silné vazby na Rusko. Moskva od Srbska očekává, že zahájí výstavbu v červenci, jak bylo v plánu. „Všechny dohody zůstávají v platnosti a žádné změny nenastaly,“ řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov během návštěvy Bělehradu. Za projekt v uplynulých dnech lobboval Matteo Renzi, premiér Itálie, kde má končit jedna větev plynovodu.