Stát si posvítí na dotace pro stovky obnovitelných zdrojů

bioplynová stanice (ilustrační foto)

bioplynová stanice (ilustrační foto) Zdroj: CTK

solární elektrárna
bioplyn
Těžká technika u bioplynové elektrárny
4
Fotogalerie

Přes tři tisíce obnovitelných zdrojů energií bude podléhat kontrolám, jestli nepobírají příliš velkou podporu. O podobě systému kontrol, který zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu, jednala vláda. Česko ho musí přijmout tak, by do února 2019 zkontrolovalo elektrárny postavené v letech 2006 až 2008. „Návrh novely energetického zákona bude připraven do konce letošního roku,“ říká mluvčí MPO František Kotrba. Kontroly požaduje po Česku Evropská komise.

Nejdůkladnější kontroly čekají na sedm stovek elektráren, které kromě provozní podpory vyrobené elektřiny a tepla získaly na stavbu také investiční dotace. To se týká především bioplynových stanic a některých malých vodních elektráren. „V rámci prováděných kontrol by se měly podrobně vyhodnocovat celkové investiční a provozní náklady za celou dobu nároku na podporu,“ vysvětluje Kotrba.

Pokud by obě podpory v součtu garantovaly provozovatelům bioplynek vyšší návratnost, než 10,4 procenta ročně, vyplácené dotace by se jim snížily, nebo by se zkrátila doba jejich pobírání. „Nejohroženější v tomto ohledu jsou bioplynové stanice z doby před rokem 2013, kde ještě nefungovalo automatické krácení provozní podpory v případě získání investiční dotace,“ říká Jan Habart z Komory obnovitelných zdrojů.

Solární elektrárny, které pobírají největší část z balíku peněz na podporu OZE, by kvůli kontrolám o podporu přicházet neměly. „Jednak až na výjimky nepobíraly investiční dotace, jednak už Komise konstatovala, že nadměrnou podporu vyřešilo v minulosti zavedení solární daně,“ uvádí Marek Lang z Asociace pro energetickou soběstačnost. Přesto se solárníkům nelíbí, že by podle dosavadních ministerských plánů měly na rozdíl od jiných elektráren mít povolený roční výnos 8,4 procenta.

Fotovoltaiky a další elektrárny, které pobírají jen provozní podporu, budou navíc podléhat jen namátkové kontrole. Zdroje ministerstvo rozčlení podle data uvedení do provozu a instalovaného výkonu, případně dalších parametrů, a z každé skupiny vybere vzorek nejméně pěti elektráren. Pravidla stanoví ve vyhlášce.

Kontrolám se vyhnou malé výrobny, včetně střešních fotovoltaik, kterých je přes 27 tisíc. Ty splní podmínku, že jejich podpora v součtu za tři roky nepřekročí 200 tisíc eur.

Video placeholde
Rekonstrukce přivaděče na elektrárně Orlík • Jan Stuchlík