Státní OTE se soudí s energetickou skupinou E.ON o příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie

Elektrárna společnosti E.ON

Elektrárna společnosti E.ON Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: teamworklive via Flickr

E.ON
2
Fotogalerie

Operátor trhu s energiemi – státní společnost OTE – se soudí s energetickou skupinou E.ON a to konkrétně s firmou E.ON Distribuce. Podle dřívějších informací jde o částku okolo 140 milionů korun. Důvodem je nejasné ustanovení v zákoně o podporovaných zdrojích energie, které platilo v roce 2013.

Konkrétně jde především o to, zda mají platit takzvaný příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie (POZE) i energetické firmy, které vyrobenou elektřinu samy spotřebují. Při její výrobě a spotřebě se tak nevyužije distribuční soustavy. 

„Vzhledem k tomu, že se jedná o běžící soudní spor, nebudeme se k němu vyjadřovat,“ uvádí mluvčí skupiny E.ON Martina Slavíková. Podobně reagovala rovněž společnost OTE.

Spor mezi OTE a skupinou E.ON není rozhodně jediný. Nejasné ustanovení totiž vyvolalo kolotoč rozepří napříč trhem, do nějž je zapojena celá řada firem. Ve sporech jde o stamilionové až miliardové sumy. 

Největší soudní spory přitom vede polostátní energetická skupina ČEZ prostřednictvím své firmy ČEZ Distribuce právě proti OTE. Jde v současnosti již o tři žaloby, v nichž jde celkem o částku 7,7 miliardy korun. „Společnost ČEZ Distribuce žalovala OTE kvůli ne zcela jednoznačné právní úpravě výběru příspěvku na POZE v roce 2013,“ uvedla ke sporu mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Ve sporech jde o to, že tuzemské distribuční společnosti ale i provozovatel energetické sítě ČEPS měly od firem – výrobců elektřiny vybírat poplatky na POZE, které se pak posílaly právě OTE. Kvůli nejasnostem v legislativě ale není jasné, zda se poplatek od některých firem měl vybírat.

Distribuční společnosti a ČEPS tak nyní čelí žalobám řady firem kvůli bezdůvodnému obohacení, protože vybíraly zmíněný poplatek. Na tyto spory proto reagovaly naopak podáním žalob na OTE.