Státní podnik Čepro setřásl Krejčířovo dědictví. Soud zamítl žalobu o téměř tři miliardy korun

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro. V nich měly být pohonné hmoty, které si nárokovala společnost

Skladovací nádrže pohonných hmot společnosti Čepro. V nich měly být pohonné hmoty, které si nárokovala společnost Zdroj: Anna Vackova, E15

Městský soud v Praze pohledávku vůči státnímu podniku Čepro zamítl.
Uprchlý Radovan Krejčíř dostal za pokus o vytunelování Čepra a další trestné činy 15 let.
3
Fotogalerie

Městský soud v Praze zamítl žalobu společnosti Lancelin vůči státnímu distributorovi pohonných hmot Čepro. Státní firma měla buď vydat 264 tisíc tun benzinu a nafty, nebo zaplatit 2,6 miliardy korun. Proti rozsudku je možné se odvolat.

Pohledávka má kořeny u společnosti Venturon. Ta byla součástí scénáře pokusu o vytunelování Čepra. Za tento pokus a další trestné činy dostal uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř pravomocně 15 let vězení.

„Žaloba se zamítá v celém rozsahu,“ uvedla soudkyně Monika Vacková. Odvolala se mimo jiné na verdikt trestního řízení s Krejčířem, které pravomocně skončilo v březnu 2018.

Advokát společnosti Lancelin Michal Šimků u soudu žádal, aby soud prověřil účetnictví Čepra. To by podle něj prokázalo, že firma mánárok na pohonné hmoty ve státních skladech nebo jejich peněžitou náhradu. „Nesouhlasíme s tím. že by soud měl být vázán rozsudkem ve věci Krejčíře a spol.,“ řekl v závěrečné řeči před soudem Šimků.

Společnost Lancelin podle něj nemá s předchozími vlastníky nic společného. Současně tvrdil, že v trestním procesu soud pravost pohledávky neřešil. Soudkyně Vacková však tuto argumentaci zamítla. Právník Šimků neuspěl ani s námitkou z podjatosti soudkyně Vackové.

Společnost Venturon Investment získala pohledávku od firmy Bena. Podle rozsudku v trestním procesu smyšlenou pohledávku vytvořila skupina kolem Radovana Krejčíře. Peníze v roce 2003 a 2004 vymáhali soudně, o čemž se však podnik kvůli zásahu Krejčířovy skupiny vůbec nedozvěděl.

Krejčíř se svým společníkem prý totiž prostřednictvím dalších obviněných přesvědčili úřednici z podatelny Čepra, aby sebrala soudní obsílky. Soudy pak domnělý nárok firem uznaly a k exekuci ve státním podniku nedošlo jen díky zásahu policie.