Stávka v Nexenu po týdnu končí. Odborům se podařilo vyjednat zvýšení mezd

V pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odboráři.

V pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odboráři. Zdroj: Anna-Marie Horáková

Stávkující zaměstnanci společnosti Nexen Tire Europe na pondělní demonstraci.
Stávkující zaměstnanci společnosti Nexen Tire Europe na pondělní demonstraci.
3
Fotogalerie

Stávka zaměstnanců výrobce pneumatik Nexen Tire Europe na Žatecku, která začala minulé úterý, dnes končí. Po pondělní velké demonstraci se odborům povedlo vyjednat požadované osmiprocentní zvýšení mezd od začátku března, další body kolektivní smlouvy budou odbory s vedením teprve projednávat a doufají, že k podpisu dojde do konce března. Pokud však vedení firmy požadavky nedodrží, zaměstnanci se vrátí do stávky.

V úterý odbory také vyjednaly kompenzaci mezd za minulý rok a první tři měsíce letošního roku, kdy firma nepřidávala. Celkem by tak pracovníci mohli dostat dvacet tisíc korun navíc.

Pondělní demonstrující se obávali, že kvůli stávce přijdou o mzdu a bonusy. Zaměstnavatel však podle úterního vyjádření předsedy OS KOVO Romana Ďurča slíbil, že zaměstnance zapojené do stávky nepropustí a bonusy, o které měli původně přijít, vyplatí. 

Do vyjednávání musel zasáhnout i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který se v dnešních dopoledních hodinách sešel s Ďurčem, předsedou odborářů v Nexenu Pavlem Rohelem a s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Poté jednal s vedením firmy a s jihokorejským velvyslancem v Česku Taejin Kimem.

Podle pondělních demonstrantů zaměstnanci kromě zvýšení mezd nejvíce řešili to, že stále není podepsaná kolektivní smlouva, a obecné podmínky panující ve firmě. „Jde nám také o chování, přístup, o všechno. Tři roky se nemohou dohodnout na kolektivní smlouvě,“ řekl jeden ze stávkujících.

Zaměstnanci Nexenu přitom již před rokem v lednu varovali, že ke stávce přistoupí, pokud vedení nevyslechne jejich požadavky. To se však nestalo. „Stávka je z pohledu odborů vždy až posledním krokem. V tomto případě se jí dalo určitě předejít, pokud by management přistupoval k opodstatněným požadavkům odborů racionálně a s dostatečným respektem,“ řekl Ďurčo.

Někteří stávkující již na pondělní stávce zmiňovali, že zvažují, že půjdou do práce. „Zatím do práce půjdu, ale všichni moji kolegové i já doufáme, že se kolektivní smlouva podepíše v úterý v rámci jednání. Pokud ne, budeme pokračovat ve stávce,“ uvedla pracovnice z haly TBM. 

Stejně tak podmiňují zastavení stávky i odbory. „Znění aktuální dohody je kompromisem mezi požadavky, které jsme jako Odborový svaz KOVO předložili, a opodstatněnými protiargumenty zástupců korejského vlastníka společnosti Nexen Tire,“ řekl Ďurčo s tím, že pokud firma nedodrží vyjednané podmínky, zaměstnanci začnou opět protestovat.

Vedení se stávce snažilo zabránit prostřednictvím návrhu na předběžné opatření, to však krajský soud zamítl. Volná pracovní místa také nabízelo takzvaným stávkokazům za vyšší mzdy. 

„Vím, že někteří chodili ze žluté směny, že šli dělat práci navíc. Viděl jsem, že vedoucí pracovníci sami rozjížděli linku, když nikdo nepřišel do práce,“ popsal jeden z pondělních protestujících. 

Ke stávce pracovníci přistoupili poté, co se odborům opakovaně nepovedlo s vedením firmy dohodnout na kolektivní smlouvě. Korejští zástupci společnosti měli navíc na jednání na začátku minulého týdne uvést, že je stávka nelegální, a vyhrožovat nařízením přesčasů, sdělil Ďurčo. Výroba v podniku o 1100 zaměstnancích se přesně na týden téměř úplně zastavila. Odbory vyčíslily ztrátu v důsledku zastavení výroby na 15 milionů korun denně, podle vedení Nexenu je suma ještě o pět milionů vyšší.