Zaměstnanci Nexenu opět protestují. Vedení nám blokuje mzdy, stěžují si stávkující

Stávkující zaměstnanci společnosti Nexen Tire Europe

Stávkující zaměstnanci společnosti Nexen Tire Europe Zdroj: Anna-Marie Horáková

Stávkující zaměstnanci společnosti Nexen Tire Europe
V pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odboráři
V pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odboráři
Úterní protest zaměstnanců Nexenu před jihokorejskou ambasádou.
Po minulém protestu před jihokorejskou ambasádou se zaměstnancům povedlo vyjednat zvýšení mezd od března.
7
Fotogalerie

Před necelým týdnem v úterý začali protestovat zaměstnanci výrobce pneumatik u Žatce, společnosti Nexen Tire Europe. V pondělí ve 14:00 se před firmou znovu schází protestující zaměstnanci i odboráři. Podle předsedy Odborového svazu KOVO Romana Ďurča totiž vedení firmy nutí pracovníky k podpisu dokumentu, že se stávky nezúčastní, v opačném případě jsou považování za stávkující a firma jim odmítá vyplatit mzdu.

Jedna ze stávkujících pro E15 uvedla, že jí osobně se nikdo nesnažil přesvědčit, aby ve stávce přestala, nicméně tvrdí, že má kolegy, kterým se to již stalo.

„Dělám na pozici operátora výroby již rok a půl, měla jsem již dávno dostat vyšší mzdu, a stále dělám za nástupní peníze,“ říká stávkující.

„Ten, kdo sem přijde, má 22 tisíc hrubého. Jsem tady skoro čtyři roky a dostal jsem přidáno jen jednou. Myslím, že stávkovat vydržíme,“ řekl jeden ze stávkujících pro E15. Stávkující také uvedli, že počítají s tím, že budou mít problémy. 

V pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odborářiV pondělí ve 14:00 se před firmou Nexen Tire Europe znovu sešli protestující zaměstnanci i odboráři|Anna-Marie Horáková

Jedna ze stávkujících popsala dokument, ve kterém zaměstnanci podepisovali, že se stávkou souhlasí. „Proběhlo shromáždění vedoucích, potom je rozpustili a mistr se zástupcem sebral pracující a řekl, že je to na dobré vůli každého, můžete podepisovat, ale nemusíte. Zaměstnavatel chtěl prý pouze vědět počet lidí a zda měli na vybranou jestli stávkovat, nebo ne,” říká pracovnice z haly TBM.

Popisuje ale, že lidé mají obavy, jaké dopady podepsání dokumentu, na kterém uvedli své příjmení i podpis, bude mít. Ona sama se o výplatu neobává, pouze o bonusy, které zaměstnavatel vyplácet nemusí. „S tím počítáme, protože výroba prostě nejede,” vysvětluje a dodává, že doufá, že na úterní schůzce odboráři s vedením firmy konečně podepíší kolektivní smlouvu.

Mezi zaměstnanci panuje strach, zda kvůli stávkám nepřijdou o místo. „Nevyhrožují nám, ať skončíme se stávkou, protože nás vůbec nepustí do práce,” říká další stávkující pro E15. Dodává, že kvůli svému zapojení do stávky očekává potíže. Už se mluví o zrušení 13. platu. Zvýšeni mzdy, ktere navrhuje Nexen, zaměstnancům nestačí. „Tři procenta je moc málo,” stojí na jednom z transparentů.

Na místo stávky dorazil i odborový předák Josef Středula. Ten informoval stávkující o tom, že zítra v 9.45 proběhne v parlamentu schůzka s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Kontaktoval prý také předsedu vlády Petra Fialu a zvoleného prezidenta Petra Pavla, výzva ke schůzce však prý zůstala bez odezvy.

Stávka potrvá až do momentu podepsání kolektivní smlouvy.

Protesty sledujeme na místě a informujeme o nich v tomto článku. 

Nepodepíšete, jste stávkující

„Po schůzce s našimi odboráři v Nexenu jsme zjistili, že vedení firmy nepracuje na rozvíjení sociálního dialogu, jak jsme se dohodli, ale koná právě opačné kroky. Dostali jsme informace, že zaměstnance zve k podpisu dokumentů, jimiž se zavazují na stávce se neúčastnit. Pokud tento dokument podepsat odmítnou, je jim zakázán další vstup do firmy. Jsou považováni za stávkující, a firma se tím zbavuje povinnosti platit jim mzdu kvůli překážce na straně zaměstnavatele,“ vysvětlil předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Demonstraci podpořil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Firma se také pokusila zamezit stávce prostřednictvím návrhu na předběžné opatření, to však krajský soud zamítl.

Od úterý tak výroba v podniku o 1100 zaměstnancích na neomezenou dobu stojí, odbory vyčíslily ztrátu v důsledku zastavení výroby na 15 milionů korun denně, podle vedení Nexenu je suma ještě o pět milionů vyšší. Pracovníci ke stávce přistoupili poté, co se vedení firmy opakovaně nepodařilo dosáhnout kolektivní dohody s odboráři, ti požadují zejména navýšení mezd. Jednání neúspěšně běží téměř čtyři roky.