Strnad i Holeček začnou vyrábět přímo na Ukrajině. Čeští zbrojaři drží krok s Němci a Francouzi

České firmy jednají s Ukrajinou o společném podniku na výrobu dělostřelecké munice ráže NATO 155 milimetrů, které má ukrajinská armáda (na snímku) akutní nedostatek.

České firmy jednají s Ukrajinou o společném podniku na výrobu dělostřelecké munice ráže NATO 155 milimetrů, které má ukrajinská armáda (na snímku) akutní nedostatek. Zdroj: Reuters/RFE-RL

Česká zbrojovka otevře na Ukrajině závod na montáž útočných pušek Bren 2. Na snímku výcvik příslušníků české armády s touto zbraní.
CSG mimo jiné provádí celkové modernizace starších tanků, které vybavuje západními systémy. Na snímku ruský tank T-72 ukořistěný ukrajinskou armádou.
Samohybná francouzská houfnice Caesar v ukrajinských službách.
4
Fotogalerie

Po dvou letech dovozů starší a často jen nejnutněji omlazené ruské techniky na Ukrajinu se české firmy chystají na novou fázi rozsáhlejších, dlouhodobějších, ale i riskantnějších projektů. Začnou otevírat výrobní provozy přímo ve válkou zmítané zemi. Vyjdou vstříc Kyjevu, který usiluje o větší nezávislost na dodávkách zbraní ze Západu, a zároveň urychlí dodávky munice, děl, tanků, dronů nebo pušek.

Byť je výroba na Ukrajině spojena s přísnými bezpečnostními opatřeními, přináší i výhody, jako je jednodušší doprava hotových produktů či levnější pracovní síla. To láká také německé a francouzské zbrojní koncerny, s nimiž hodlají nejsilnější čeští hráči držet krok.

Úzká spolupráce státu a firem

CSG mimo jiné provádí celkové modernizace starších tanků, které vybavuje západními systémy. Na snímku ruský tank T-72 ukořistěný ukrajinskou armádou.CSG mimo jiné provádí celkové modernizace starších tanků, které vybavuje západními systémy. Na snímku ruský tank T-72 ukořistěný ukrajinskou armádou.|Nadace Serhije Prytuly

„Je nutné, aby se Ukrajina dokázala vyzbrojovat alespoň částečně sama, a mohla vzhledem ke své geografické podobě bránit Evropu a celý svobodný svět před ruskou agresí,“ říká pro e15 ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Přímé kontakty s ukrajinskými partnery získávají podniky prostřednictvím Agentury pro mezivládní obranou spolupráci, jejíž zástupci jednají na Ukrajině prakticky každý měsíc. Některé firmy si tam vytvořily obchodní vazby už dříve a agentura spadající pod rezort obrany je pomáhá rozvíjet.

„Skupina Czechoslovak Group, která je jedním z pěti největších soukromých dodavatelů ukrajinské armády, oznámila záměr přesunout na Ukrajinu část své výroby. Spolupráce trvá už dlouho, nezačala přede dvěma roky po ruské invazi,“ dodává Černochová.

Průmyslově-technologický holding vyrábí dělostřelecké náboje, podvozkové platformy obrněnců, nákladní vozy a také nesmrtící techniku, jako jsou například radary nebo systémy řízení letového provozu. Zabývá se i celkovými modernizacemi tanků či samohybných houfnic původní východní konstrukce, které vybavuje západními systémy.

CSG jedná s ukrajinskými státními subjekty o vzniku až tří společných podniků. Snahou je uzavřít smlouvy ještě letos a rozběhnout výrobu do tří let. Investice mají dosáhnout stovek milionů eur. Od února 2022 poslala skupina Michala Strnada napadené zemi zhruba 160 kusů techniky. Nyní předpokládá zvýšení dodávek, protože nalezla další zdroje.

Mluvčí CSG Andrej Čírtek potvrdil, že Ukrajina usiluje o významné posílení svého obranného průmyslu. Aktuálně potřebuje doplnit zásoby především dělostřelecké munice a získat kapacity pro náboje ráže NATO 155 milimetrů. „Proto jednáme se státními firmami a organizacemi na Ukrajině o přenosu výroby. Podporuje nás v tom české ministerstvo obrany, které zároveň plní důležitou koordinační roli,“ vysvětluje Čírtek.

Ukrajinci chtějí západní zbraně

Česká zbrojovka otevře na Ukrajině závod na montáž útočných pušek Bren 2. Na snímku výcvik příslušníků české armády s touto zbraní.Česká zbrojovka otevře na Ukrajině závod na montáž útočných pušek Bren 2. Na snímku výcvik příslušníků české armády s touto zbraní.|CZDEFENCE

Ukrajinská armáda čítající zhruba milion vojáků včetně rezervistů potřebuje také moderní útočné pušky, pistole a ruční granáty, které vyrábí Česká zbrojovka, dceřiná společnost Colt CZ Group. Po očekávaném ovládnutí muničky Sellier & Bellot by uskupení Reného Holečka mohlo dodávat i střelivo.

Náznaky o přenosu výroby pušek Bren 2 na Ukrajinu se objevují už od loňského jara, mimo jiné v souvislosti s úsilím získat záruku státní exportní pojišťovny EGAP. Česká zbrojovka tyto plány odkryla teprve nedávno.

Vzhledem k tomu, že breny jsou ráží 5,56 x 45 milimetrů a dalšími prvky shodné s výzbrojí zemí NATO, nejde podle Černochové jen o byznys, ale o napojení Ukrajiny a její armády na Západ. „Je v tom velká symbolika. Ukrajinci si dovedou vyrobit dělostřelecké houfnice a další zbraně, dlouhodobě ale museli využívat útočné pušky z Ruska. Výrobou brenů se od této nutnosti postupně odtrhnou,“ uvádí Černochová.

Breny a možná i další české ruční palné zbraně bude ukrajinská armáda využívat dlouhodobě, země zároveň získá schopnost je sama opravovat.

Na montáži pušek se Česká zbrojovka dohodla s ukrajinskou státní společností Ukroboronprom. „Je nám ctí, že můžeme podpořit úsilí Ukrajiny o zavedení výzbroje dle standardů NATO a zvýšení schopností jejího obranného průmyslu,“ říká generální ředitel České zbrojovky Jan Zajíc. „Montáž bude prvním krokem plnohodnotného transferu technologií pro pušku Bren 2, přímo souvisí s jejím úspěšným nasazením na ukrajinském bojišti v rukou ukrajinských ozbrojených složek,“ podotýká.

Silná pozice České republiky

Plánovaný přechod ukrajinské armády na západní vojenské systémy a standardy je obrovskou příležitostí pro všechny globální hráče včetně amerických obrů General Dynamics Land Systems a Lockheed Martin. Nynější pozice české vlády a firem je přitom nesrovnatelně lepší než v minulých dvou dekádách, kdy si tuzemské podniky slibovaly zakázky pro poválečný Irák nebo Afghánistán. S jedinou výjimkou, kterou byla dodávka bitevních letounů L-159 irácká armádě, se tato očekávání nenaplnila. 

Prohlubující se spolupráce České republiky s Ukrajinou je oboustranně praktická, protože obě země nedělí velká vzdálenost. Rozvíjí se v řadě oborů, například v oblasti bezpilotních letounů, které sehrávají na ukrajinském bojišti jednu ze zásadních rolí. „Zde vidíme značný potenciál i pro nás samotné. Drony využitelné v bojích na Ukrajině mají tu nejlepší možnou referenci,“ vyzdvihuje Černochová.

Rozdíl oproti minulosti je také v tom, že české firmy obranného a bezpečnostního průmyslu si už uvědomují nutnost přenosu technologií a výroby do odběratelských zemí. Kdyby nabízely jen vývoz svojí produkce, v mezinárodní konkurenci by nikde na světě neuspěly.   

Společně s Němci a Francouzi

Samohybná francouzská houfnice Caesar v ukrajinských službách.Samohybná francouzská houfnice Caesar v ukrajinských službách.|Ministerstvo obrany Ukrajiny

Informace o zakládání česko-ukrajinských podniků se objevují ve stejnou dobu, kdy s podobnými záměry přicházejí německé a francouzské zbrojní koncerny Rheinmetall a Nexter.

Největší německý zbrojař počítá s významným zvýšením výrobní kapacity munice pro dělostřelectvo ráže NATO 155 milimetrů. Do konce roku 2025 by chtěl zvýšit výrobu na 700 tisíc granátů ročně a pak na 1,1 milionu. Za tímto účelem plánuje otevřít nové továrny v Německu, Litvě a právě na Ukrajině, napsala v březnu agentura DPA.

„Pro Rheinmetall se Ukrajina stala výrazným odbytištěm, kde bychom mohli dosáhnout příjmů v řádu dvou až tří miliard eur,“ odhaduje šéf společnosti Armin Papperger. Na Ukrajině hodlá otevřít celkem čtyři závody, vedle munice by mohly vyrábět i obrněné vozy, jejichž objednávky od Ukrajinců Papperger očekává.

Partnerství s ukrajinskými výrobci nebo organizacemi uzavřou také tři francouzští výrobci zbraní, oznámil francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu. Podle agentury AFP se projekty týkají firmy Delair zaměřené na drony, společnosti Arquus nabízející podobně jako Němci obrněná vozidla a konglomerátu Nexter. Ten je součástí německo-francouzského holdingu KNDS a mimo jiné vyrábí houfnice Caesar, které Francie už na Ukrajinu dovezla.

Stejná děla si objednala i česká armáda, přičemž budou umístěna na podvozcích automobilky Tatra Trucks spoluvlastněné Strnadovou CSG. Ta společně s Nexterem vyrábí a dodává vojsku také šestikolová vozidla Titus kategorie MRAP (Mine Resistant Ambush Protected).