Strnadův Kovosvit se dostal ze ztráty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: KOVOSVIT MAS, a. s.

Stánek společnosti Kovosvit MAS.
2
Fotogalerie

Strojírenská firma Kovosvit MAS Sezimovo Ústí se loni dostala ze ztráty, skončí v zisku před zdaněním 40 milionů korun. Ztráta za rok 2016 dosáhla 719 milionů korun. Řekl to generální ředitel Kovosvitu Libor Kuchař. Tržby firmy loni meziročně stouply o 26 procent na 1,3 miliardy Kč. Loni Kovosvit vyrobil 280 strojů. Letos plánuje firma s 595 zaměstnanci tržby 1,5 až 1,6 miliardy korun.

Plán tržeb nesplnil Kovosvit o víc než 200 milionů. Kvůli celnímu řízení nestihl exportní zakázky, tržby za ně se posunou do letoška. "V prosinci jsme měli rekordní výrobu 50 kusů strojů, poslední kvartál roku byl velice silný," řekl Kuchař. Letos plánuje zisk 50 milionů a rozvoj nových trhů.

Ztrátu z předchozích let chce podnik uhradit z budoucích zisků, použije i část loňského. Závazky po splatnosti, které byly zkraje loňského roku kolem 200 milionů, jsou dnes v desítkách milionů. "Z větší části máme dohodnuté splátkové kalendáře, nemáme nikde zastavené žádné dodávky, kromě výjimek jsme přešli na standardní dodavatelský vztah, kdy máme odložené platby, získali jsme zpět důvěru dodavatelů," řekl ředitel.

Investovat chce letos Kovosvit asi 50 milionů, loni to bylo 44 milionů. Peníze půjdou do ekologie a hygieny práce, v únoru začala rekonstrukce lakovny ve slévárně za 15 milionů korun, do strojního vybavení dá firma deset milionů.

Hlavní je pro Kovosvit trh v Česku, kde měl loni tržby přes půl miliardy, dále Polsko, Slovensko a EU. Firma se vrátila na ruský trh. Přes polovinu produkce Kovosvit exportuje, věří v růst v ČR. Loni dodala firma dva stroje do Indie, měla zakázku v Turecku a dodala stroj do Egypta. Pokračuje snaha dostat se do jihovýchodní Evropy, povedly se první dodávky do Srbska, Kovosvit pracuje na rozvoji trhů v Maďarsku a Rumunsku.

Tři stroje dodal loni pro letecký průmysl, dva do Indie, jeden do Francie. "Hodně se pyšníme dodávkou pro firmu Safran, francouzského výrobce pro letecký průmysl, airbusy, vyrábí i rakety. Podařilo se nám dostat do tohoto top byznysu," řekl Kuchař. Díky této referenci získala firma další dodávky, dva pětiosé vertikální stroje šly do Francie.

V ČR je velkým zákazníkem firma Labara ve Velké Bíteši, za 15 let jí Kovosvit dodal desítky obráběcích center.

Kovosvit loni představil několik novinek jako pětiosé obráběcí centrum MCU 450, jehož první dva prototypy jsou u zákazníků, dále tříosé vertikální centrum, jež jde do výroby v dubnu, i stroj na 3D tisk kovových dílců vyrobený ve spolupráci s ČVUT.

Kovosvit má 595 zaměstnanců, mzdy letos porostou o tři až pět procent, průměrný plat dělníků je 25 600 korun. Má program Přiveď si svého kolegu, kdy zaměstnanec, jenž najde nového, získá 15 tisíc korun; firma využívá i agenturní pracovníky. Hledá 30 lidí, potřebuje obsluhu CNC obráběcích strojů a strojírenské technology, na slévárně profese formíř, tavič a brusič.

Podnik vlastní od září 2016 průmyslník a zbrojař Jaroslav Strnad. Firma má tradici ve výrobě obráběcích strojů. V roce 1939 ji založil Tomáš Baťa.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>

Podrobně se také seznamte s ethereem >>>