Světový unikát: v podzemí bývalého dolu v Ostravě vznikla elektrárna

Přečerpávací vodní elektrárna v ostravském Dole Jeremenko

Přečerpávací vodní elektrárna v ostravském Dole Jeremenko Zdroj: ctk

Spojení českých vědců a techniků přineslo synergický efekt v podobě světového patentu. V podzemí bývalého černouhelného Dolu Jeremenko v Ostravě dnes začala fungovat přečerpávací vodní elektrárna. Vybudování stálo 79 milionů korun, dotace přispěly 52 miliony. Elektrárna má výkon 650 kilowattů, sloužit bude hlavně k výzkumu. Podle ředitele firmy FITE a hlavního autora projektu Pavla Bartoše jde o první takový projekt v Evropě a zřejmě i na světě.

V budoucnu by se podobná zařízení mohla využívat i v běžném provozu. Podle ministra průmyslu Jana Mládka, který provoz dnes slavnostně zahájil, by mohla pomoci vyřešit problém skladování elektřiny.

„Tohle je alespoň malý příspěvek k řešení obrovského problému, jak při nových představách při snižování emisí CO2 zajistit, aby elektřina byla skladována z dob, kdy je jí nadbytek, do doby, kdy je jí nejvíce zapotřebí do špičkových hodin,“ řekl Mládek.

Bartoš uvedl, že v době, kdy je energie nadbytek, například ze slunce nebo větru, se voda z podzemí vyčerpá do povrchové nádrže. Z té se pak ve chvíli, kdy je energie nedostatek, spustí dolů potrubím v důlní jámě hluboké více než 500 metrů.

Prochází přitom oběžným kolem turbíny, která roztáčí elektrický generátor, a tak vyrábí elektřinu. Z generátoru jde proud do sítě. Provoz soustrojí s turbínou má samostatnou řídicí automatiku, kterou lze ovládat dálkově.

Odvaha a myšlenka

„Jedná se o klasickou vodní přečerpávací elektrárnu. Specifikum je, že jsme měli odvahu a myšlenku to nainstalovat do dolu,“ řekl Bartoš. Řešení projektu podle něj trvalo asi čtyři a půl roku a jde o zařízení vybudované s pomocí ministerstva průmyslu, jež nebude sloužit ke komerčnímu provozu.

„Je to výzkumné pilotní zařízení, na kterém se ověřuje spousta principů, které souvisí s důlním prostředím, s agresivitou vod a dalšími věcmi,“ řekl Bartoš.

V Dole Jeremenko se přestalo těžit uhlí v roce 1992. Slouží k čerpání důlních vod z ostravské pánve, tak aby nezatopily aktivní hornická pracoviště v karvinské části revíru. Patří státnímu podniku Diamo. Projekt elektrárny je dílem firmy FITE ve spolupráci s firmami Reacont a Sigma a Vysokou školou báňskou - Technickou univerzitou Ostrava.

„Podařilo se prokázat, že vytěžený černouhelný hlubinný důl je možno použít pro instalaci vodní elektrárny využívající hloubku jámy pro účely 'skladování' elektrické energie a výrobu špičkové elektrické energie,“ řekl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala. Projekt je podle něj dobrou ukázkou toho, že spojení akademických institucí s praxí může přinášet efektivní výsledky.