Teplárnám bude chybět uhlí. Přechod na jiná paliva je prý nereálný

teplárna

teplárna Zdroj: ctk

Teplárny se bez hnědého uhlí neobejdou. Jenže po roce 2021 ho pro výrobce tepla, kteří nejsou vlastnicky propojeni s těžebními společnostmi, bude málo. Vyplývá to z propočtů konzultační společnosti Invicta Bohemica. „Z lomu ČSA, který patří Severní energetické, nyní berou teplárny 1,45 milionu tun, po roce 2021 bez prolomení těžebních limitů to bude nula," tvrdí Jan Vondráš, jednatel Invicta Bohemica.

Z lomu Bílina, který patří Severočeským dolům ze skupiny ČEZ, podle Vondráše dostávají teplárny mimo skupinu ČEZ dva miliony tun, po roce 2021 to však má být také nula. Bez posunutí limitů těžby v obou lomech se podle Vondráše teplárenství neobejde, pokud se má zachovat stávající kapacita.

„Přechod z hnědého uhlí na zemní plyn či biomasu je ekonomicky nereálný, výsledné ceny tepla by byly nekonkurenceschopné,“ dodává šéf Invicta Bohemica.

Teplárenské sdružení tak radikální není. Po roce 2021 by mohlo pro nezávislé teplárny chybět zhruba milion tun uhlí. „Jako první krok by stačilo, aby přestaly vyrábět nízkoúčinné elektrárny, které uhlí z Bíliny či ČSA spalují. Životnost zásob před limity by se prodloužila až do roku 2030,“ říká Martin Hájek, ředitel sdružení.

Alternativní palivo neláká

Nedávný průzkum mezi členy Teplárenského sdružení ukázal, že žádná z hnědouhelných tepláren nechce v příštích letech na alternativní palivo přecházet. „Teplárenství musí být postaveno na uhlí. Přechod na plyn by nás stál 2,8 miliardy korun,“ říká Aleš Seitz, předseda představenstva Teplárny Strakonice, která má od Severní energetické opci na nákup uhlí, pokud by stát limity v lomu ČSA posunul.

Prolomení těžebních limitů by podle zástupců tepláren vyřešilo jejich potřeby, nicméně stát by nejdřív musel zajistit, že se výhřevné uhlí bude prioritně dodávat pro výrobu tepla.

„Teplárny si o uhlí za limity musí jasně říct. Jinak jejich potřeby politici řešit nebudou. Pro nás by pak neměl být problém dohodnout se se státem na vytvoření společného podniku, který bude toto uhlí těžit a prodávat,“ tvrdí Jan Dienstl, spolumajitel Severní energetické.