Těžařům ropy a plynu z břidlic dochází dech, bojují s vysokými dluhy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Firmám, které sázely na to, že zbohatnou na americké břidlicové plynové a ropné horečce, se komplikují plány. Jejich dluhy totiž rostou výrazně rychleji než jejich příjmy.

Někteří investoři už museli do svých firem doplnit kapitál, aby vůbec přežily. Na vině je velká investiční náročnost horizontálních vrtů a následného hydraulického frakování. Firmy totiž potřebují velké množství nových vrtů, aby nahradily přirozený rychlý pokles množství získaného plynu a ropy na začátku těžby.

Celkový dluh těžařských firem se za poslední čtyři roky zdvojnásobil a dosáhl 163,6 miliardy dolarů, zatímco příjmy z prodeje plynu a ropy se zvedly jen o 5,6 procenta, spočítala agentura Bloomberg na základě dat od 61 těžebních společností. Pětině z nich sežerou jen úroky z úvěrů desetinu příjmů. Pro srovnání - u ropného obra Exxon Mobil je to 0,1 procenta.

Například texaská společnost Quicksilver Resources přiznává, že na úrocích platí 45 procent svých příjmů. „Už jsme přijali konkrétní opatření na snížení dluhu,“ říká David Erdman, mluvčí Quicksilveru. Jenže tlak na menší zadlužování může těžaře dál stáhnout do propasti. Firmy si musí půjčovat na další vrty, aby udržely stabilní objem těženého plynu a ropy.

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě:

Předpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světěPředpokládané rozložení nalezišť břidlicového plynu ve světě | EIA

Investoři však donutili už 26 z 61 analyzovaných společností ke snížení výdajů na vrty. Méně nových vrtů však znamená pokles těžby, a tím i pokles příjmů. Dluhové břemeno se tak stává ještě méně udržitelné, upozorňuje Virendra Chauhan, ropný analytik z londýnské společnosti Energy Aspects.

Těžaři se postupně přesouvají od těžby zemního plynu, jehož cena už nestačí pokrytý těžební náklady, k rentabilnější ropě skryté v břidlicových horninách. Těžba z břidlic zvedla americkou domácí produkci ropy na 8,4 milionu barelů za den, což je o 16 procent více než loni a nejvyšší úroveň od roku 1986.

Ložiska na prodej

Část těžařů řeší finanční problémy prodejem licencí či pozemků, pod nimiž se nacházejí ropná a plynová ložiska. Někteří hledají pomoc v zahraničí. Třeba Swift Energy vytvořila společný podnik z jednou z indonéských státem kontrolovaných firem. Cílem je splatit část vysokého dluhu.

Zásoby břidlicových ložisek ropyZásoby břidlicových ložisek ropy | E15