Těžba hnědého uhlí na houpačce. Loni klesla, letos zase poroste

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko)

Těžba uhlí - ilustrační foto (Sokolovsko) Zdroj: Rasch Jan/Euro

Už třetí rok v řadě pokračoval loni pokles těžby hnědého uhlí. Celkem se ho vytěžilo 38,35 milionu tun, což bylo o 2,2 milionu tun méně než v roce 2013. Za poklesem stála zejména nižší produkce v Severočeských dolech, které patří do skupiny ČEZ. Ty vykopaly o 2,1 milionu tun méně než o rok dříve. Vyplývá to z nově zveřejněné Hornické ročenky.

Letos se těžba uhlí vrátí do kolejí roku 2013. ČEZ uvede do provozu novou elektrárnu Ledvice a spustí také modernizované bloky elektrárny Prunéřov. Celkem pro letošek počítá s navýšením výroby v uhelných elektrárnách z 25,3 na 30 terawatthodin. Kvůli tomu zvednou Severočeské doly těžbu o dva miliony tun.

S mírným růstem těžby počítá také Severní energetická, která letos spustí hlubinnou těžbu v bočních svazích povrchového lomu ČSA. Tímto způsobem by se měla dostat k 200 tisícům tun uhlí. Právě společnost Pavla Tykače a Jana Dienstla loni zastavila propad těžby. Z předloňských 3 milionů tun se loni těžba na lomu ČSA zvedla na 3,3 milionu tun. O 120 tisíc tun uhlí firma vytěžila více také z hlubinného dolu Centrum, který by měla podle původního plánu letos zavřít. Severní energetická se však připravuje na prodloužení těžby.

Vršanská uhelná loni snížila těžbu ze 6,8 na 6,5 milionu tun. Jejím hlavním odběratelem je ČEZ, kterému do elektrárny Počerady dodává podle dlouhodobé smlouvy pět milionů tun ročně. Část uhlí pak míří do elektrárny Chvaletice, kterou vlastní Severní energetická. Na celkovém objemu těžby na Vršanech by se letos podle firmy nemělo nic zásadního měnit. Poslední z těžařů, Sokolovská uhelná, snížila těžbu o 120 tisíc tun na 6,38 milionu tun.

Budoucí těžba hnědého uhlí v Česku bude záviset na vyřešení otázky těžebních limitů. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce posunutou limity těžby na dole Bílina, který patří Severočeským dolům. Přiklání se také k částečnému prolomení limitů na lomu ČSA tak, aby zůstala zachována větší část obce Horní Jiřetín. Do konce června musí ministerstvo pro jednotlivé varianty prolomení či zachování limitů zpracovat podrobnou ekonomickou analýzu.