Těžba podmořského plynu: Japonsko zahájilo průzkum hořlavého ledu

podmořská těžba plynu

podmořská těžba plynu Zdroj: profimedia.cz

Japonsko začalo zkoumat podmořské zásoby plynu z metan hydrátů kolem pobřeží Japonského moře. Japonsko si od potenciálně gigantických zdrojů takzvaného "hořlavého ledu" slibuje stabilní zdroj plynu do daleké budoucnosti. V březnu japonští experti jako první na světě vytěžili plyn z metan hydrátů u svého tichomořského pobřeží.

Průzkumy už začaly ve vodách u prefektury Niigata. Ministerstvo průmyslu v pátek sdělilo, že nyní se plánuje asi šestitýdenní předběžný průzkum u poloostrova Noto o něco jižněji a v létě se v těchto oblastech uskuteční podrobnější geologické průzkumy. Zkušební vrty se plánují na fiskální rok 2014 od příštího dubna.

Ministerstvo připravuje také průzkum dalších oblastí od severního pobřeží ostrova Hokkaidó po ostrovy Oki severně od jižní části hlavního japonského ostrova Honšú. Širší průzkumy jsou plánovány do fiskálního roku 2015.

Metanové hydráty, ložiska plynu uzavřená v ledových krystalech, jsou potenciálně obrovským zdrojem energie, jehož světové zásoby by podle různých odhadů mohly až desetinásobně přesahovat známé zásoby fosilních zdrojů na Zemi. Odhaduje se, že japonské pobřežní vody by celkově mohly obsahovat možná až stonásobek japonské roční spotřeby plynu. Možnosti těžby z metanových hydrátů zkoumají i další země jako Kanada, USA nebo Čína.

Komerční těžba za pět let

Ložisko, kde Japonci v březnu těžili, se nachází v mořském příkopu Nankai asi 50 kilometrů východně od Honšú. Použili zde metodu odtlakování, při které se metanový hydrát mění v metan. Většina zásob plynu v Japonském moři se nalézá v jiné geologické situaci, což znamená, že se bude muset vyvinout odlišná metoda těžby.

Tokio, které je největším světovým dovozcem zkapalněného zemního plynu, už investovalo do rozvoje technologií pro těžbu metan hydrátů stovky milionů dolarů. Chce chce tento program dovést do komerčního využití do roku 2018.