Tomáš Pleskač: ČEZ z Balkánu rozhodně neodchází. V Bulharsku jsme ale zájem investorů nemohli ignorovat

Šéf divize nová energetika firmy ČEZ Tomáš Pleskač

Šéf divize nová energetika firmy ČEZ Tomáš Pleskač Zdroj: Anna Vackova, E15

Šéf divize nová energetika firmy ČEZ Tomáš Pleskač
Tomáš Pleskač, ČEZ
3
Fotogalerie

ČEZ pokračuje v jednání o prodeji svých bulharských firem. "Vždy jsme říkali, že chceme prodat vše v jednom balíku. Je to jednodušší. Ve finále nám ale záleží na dosažení co nejlepší ceny," říká člen představenstva ČEZ Tomáš Pleskač.

V Bulharsku vlastníte distribuci elektřiny, prodejce energií, ale také nefunkční elektrárnu Varna. Chcete vše prodat jednomu zájemci?

Byli zájemci, kteří měli zájem jen o některá z našich aktiv. Teď vyjednáváme s celkem pěti uchazeči. Se třemi o prodeji všech bulharských aktiv, s jedním o prodeji všech aktiv kromě elektrárny Varna a s jedním pouze o prodeji elektrárny ve Varně. Pořád je ale možné, že prodáme jednomu zájemci všechno, nebo někomu prodáme jen Varnu a jinému zbytek.

Jak můžete srovnávat jejich nabídky?

Máme stanovenou požadovanou cenu za každé aktivum zvlášť. Na konci je poměrně jednoduchý výpočet, která z kombinací nám dá nejlepší celkovou cenu.

Kolik z investovaných peněz v Bulharsku jste za třináct let tamního působení získali zpět?

Celkem jsme zatím získali 5,7 miliardy korun. Základní úvaha je taková, že pokud aktiva prodáme a z Bulharska odejdeme, chceme, aby naše celkové hotovostní saldo bylo kladné.

Jakou hodnotu má pro potenciálního kupce elektrárna Varna, která nevyrábí a její polovina se bude bourat?

Záměr s lokalitou je věc investora, který ji koupí. Může zainvestovat do bloků čtyři, pět a šest, provést ekologizaci, která nám nikdy ekonomicky nevycházela, a provozovat dál tři bloky elektrárny. Stejně tak může elektrárnu postupně zlikvidovat a použít pozemek na něco jiného. Součástí elektrárny je také přístav, který je schopný obsluhovat poměrně velké lodě. Na celém černomořském pobřeží je přitom nedostatek přístavních kapacit.

Jak celý prodejní proces ovlivňuje arbitráž, v níž se s bulharským státem soudíte o náhradu škod v řádu stovek milionů korun?

Neovlivňuje. Arbitráž vede mateřská společnost ČEZ, a. s. Sice se týká prodávaných aktiv, ale jednotlivé bulharské firmy arbitráž nevedou.

Když aktiva prodáte, arbitráž skončí?

Bude dál pokračovat. Jde o náhradu újmy, kterou jsme utrpěli v minulosti.

Jedná s vámi bulharská vláda o tomto nároku?

Ne. Je třeba říct, že arbitráž vedou proti Bulharsku také společnosti EVN a Energo-Pro, které rovněž provozují distribuční sítě. My jsme byli poslední, kteří arbitráž zahájili. Požadujeme nápravu věcí, které byly v rozporu s privatizační smlouvou a s pravidly, která nastavovala regulační komise.

Bulharská vláda nikdy o koupi distribuce neprojevila zájem?

Žádná taková jednání seriozně neprobíhala.

Uvažujete také o odchodu ze sousedního Rumunska?

Teď na rumunská aktiva nemáme žádnou nabídku, ani s nikým nejednáme.

Rumunský regulátor naznačuje, že po roce 2019 by chtěl být vůči distribučním firmám mnohem tvrdší. Mohou nová pravidla vaše rozhodnutí změnit?

Nemá smysl spekulovat, jak bude vypadat příští regulační období. Signály, že se bude přitvrzovat, jsou společné všem regulátorům ve všech zemích Evropské unie. Není to pro nás důvod, abychom spustili aktivně proces prodeje. V Rumunsku dlouhodobě dosahujeme stabilních výsledků, je tam dobrá návratnost investic, nechystáme se tuto zemi opustit. Může se stát, že v budoucnu dostaneme tak zajímavou nabídku, že ji využijeme, ale momentálně nic takového na stole není.

Jsou podmínky v Rumunsku výrazně lepší než v Bulharsku?

Neřekl bych, že lepší. Jsou stabilnější. Nedějí se tam tak často tak protichůdné změny v regulaci energetického sektoru.

Dříve jste naznačovali, že pustíte investory do svého rumunského větrného parku. Objevili se nějací zájemci, když se stabilizovaly podmínky podpory?

Žádná indikativní nabídka na odkup podílu ve větrné farmě Fantanele-Cogealac v ČEZ neleží.

Takže se nechystáte výhledově Balkán opustit?

Rozhodně neplatí věta, že bychom se stahovali ze zahraničí do České republiky. Stejně tak neplatí, že se stahujeme z Balkánu nebo z Turecka. Podmínky jsou tam složité a proměnlivé, ale dnes se v nich umíme pohybovat. Start prodeje bulharských aktiv byl dán výrazně větším počtem nabídek, které jsme v určitém období dostali a rozhodli jsme se na ně reagovat.

Budete pokračovat v akvizicích obnovitelných zdrojů v západní Evropě?

Momentálně tam nemáme před podpisem žádnou akvizici. Vyjednáváme ale o koupi několika větrných farem. Jedná se jak o farmy, kterou už jsou v provozu, tak o farmy v různé fázi přípravy. Na druhou stranu tato oblast je velmi rychlá, takže nemůžu vyloučit, že do konce roku neuzavřeme nějakou další akviziční smlouvu. Průměrná transakce kolem koupě provozovaného větrného parku trvá deset až čtrnáct týdnů.

Nedávno jste koupili velkého německého poskytovatele energetických služeb Elevion. Hodláte v těchto nákupech pokračovat?

Určitě ano. Uvažujeme o několika příležitostech na Slovensku, v Polsku, v Německu. Expanze v oblasti energetických služeb bude pokračovat i v Česku. Původně jsme uvažovali také o Nizozemsku, ale tam jsme se nakonec rozhodli nevstoupit.