Továrna na protipovodňové stěny v Rotavě jede na plné obrátky

Stavba protipovodňové hráze

Stavba protipovodňové hráze

Hliníková stěna chránící Ústí nad Labem.
Stavba bariér.
Rozvodněná Lužnice. Tady už je na stavbu trochu pozdě.
Stavba bariér.
Snad neproslulejší vtip letošních povodní, stavba protipovodňových zábran
8
Fotogalerie
Nebýt hliníkových hrází, které drží proudy rozvodněných řek v jejich korytech, letošní povodně by napáchaly mnohem větší škody. Systém mobilních bariér původem pochází z Německa, nyní se ale tyto hliníková hradidla vyrábějí i v Česku. Továrna v Rotavě v Krušných horách je dokonce vyváží do celého světa.

„Vyrábíme nonstop,“ říká do telefonu Herbert Kursa, šéf firmy PBS Rotava. Továrná má napilno ani ne tak kvůli aktuálním povodním, jako spíše kvůli trvale velké poptávce ze zahraničí. Až 80 procent zde vyrobených hradidel jde na export. V továrně pracuje zhruba sto lidí. Hliníkové desky se do Rotavy dovážejí z Itálie, v Česku se řežou a zpracovávají. Odtud pak putují do celého světa: v Rakousku chrání před Dunajem, ve Francii před řekou Loirou, ve výbavě je má i maďarský Szeged. Hliníková hradidla si ale objednali také z thajského Bangkoku. „Po velkých povodních si od nás objednala bariéry řada japonských firem, které v Thajsku vyrábějí například automobily,“ říká Kursa.

OBRAZEM: Protipovodňové bariéry ochrání. Pokud jsou dost vysoké a postaví se včas

V Rotavě vyrobený protipovodňový systém právě prochází ostrou zkouškou v Ústí nad Labem, hradidla od PBS Rotava má také Mělník, Český Krumlov nebo Bechyně. „Nejčastější problém je, že se to postaví moc nízké a voda se pak přelije,“ popisuje Kursa.

Bariéry si většinou objednává povodí nebo obec. Ta vypíše veřejnou zakázku, do které se hlásí stavební firmy. Vítězná stavební firma si pak objedná hliníkovou hráz na míru. V Česku jsou největšími výrobci PBS Rotava a firma Eko System, která se zaměřuje především na domácí trh a hrazením vybavila například Prahu.

Metr čtvereční v průměru za 14 tisíc

O ceně bariér výrobci mluví neradi, je do ní totiž třeba započítat i podzemní ukotvení bariér, těžko se tedy poskytuje obecný odhad. Metr čtvereční hliníkového hrazení ale podle Kursy vyjde zhruba na 12 až 16 tisíc korun. Z tohoto odhadu se dá spočítat, že za 1850 metrů čtverečních hliníkového hrazení, které si Povodí Labe objednalo od firmy PBS Rotava pro ochranu střekovského nábřeží v Ústí nad Labem, povodí zaplatilo kolem 26 milionů korun.

„Stavba protipovodňového systému je dlouhá záležitost, může trvat i roky. Tahle povodeň ale třeba podnítí samosprávy zamyslet se, co by šlo udělat pro protipovodňovou ochranu obce. Počet návštěv na našich stránkách teď během záplav vzrostl,“ říká Petr Zouhar z pražské firmy Eko System.

Eko System má deset zaměstnanců, kteří protipovodňové hrazení vyrábějí v továrně v Senetářově na Moravě.