Tykač se vrací do hry o koupi Počerad. Nabídku znovu projedná dozorčí rada ČEZ

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ se ve čtvrtek vrátí k jednání o možném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače.

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ se ve čtvrtek vrátí k jednání o možném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Zdroj: ctk

Miliardář Pavel Tykač tvrdí, že původní rozhodnutí o odložení prodeje bylo politické. Proti byl například ministr financí Andrej Babiš.
Za dohodnutých podmínek platila nabídka Pavla Tykače za Počerady jen do konce dubna.
S prodejem Elektrárny Počerady nesopuhlasí ani předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes.
Pavel Tykač chce dát za Počerady deset miliard korun.
Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.
7
Fotogalerie

Dozorčí rada energetické společnosti ČEZ se ve čtvrtek vrátí k jednání o možném prodeji hnědouhelné elektrárny Počerady společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal miliardáře Pavla Tykače. Uvedl to předseda rady Václav Pačes. Na konci dubna se rada rozhodla rozhodnutí o prodeji odložit a vyžádat si od vedení firmy k záměru další materiály.

Vršanská uhelná tehdy uvedla, že postup rady považuje za politické rozhodnutí. Konstatovala, že nabídla za Počerady deset miliard korun a nabídka platí za dohodnutých podmínek jen do konce dubna.

Zda ve čtvrtek padne o prodeji konečné rozhodnutí Pačes odhadovat nechtěl. "Nelze předjímat ani, jestli se bude hlasovat nebo nebude. Nejsem schopen to předejmout," řekl. Dozorčí rada podle něj nejprve projedná doplňující materiály, které si vyžádala, a teprve poté možná rozhodne. Podle dřívějších informací plánovaný prodej už podpořilo představenstvo ČEZ.

Možný prodej elektrárny kritizovali před minulým jednání rady některé známé osobnosti a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Proti se staví také ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Vršanská uhelná, potažmo Czech Coal, provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ.

S tímto argumentem Pačes nesouhlasí. Podotkl, že se občas zapomíná na to, že ČEZ je akciovou společností, jejímž hlavním cílem je ze zákona generovat zisk pro akcionáře. Pokud by tak společnost podle něj nekonala, hrozí ji žaloby. "Jestliže stát nebo vláda chtějí, aby se například Počerady, respektive uhelné elektrárny zavřely, tak to musí ošetřit jinak než tím, že tím pověří nějakou akciovou společnost," uvedl.

Připustil, že on sám s prodejem elektrárny vnitřně nesouhlasí. "Jak ale budu hlasovat, nevím," zdůraznil. Podle něj je totiž možné, že vedení ČEZ bude argumentovat právě možnými žalobami od akcionářů ve chvíli, kdy se firma nebude z jejich pohledu chovat na základě péče řádného hospodáře. "Společnost nemůže udělat, aby si nechala něco, co může výhodně prodat, a potom to ekonomicky nevýhodně zavřít," dodal.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží sedmdesát procent akcií firmy přes ministerstvo financí. Dozorčí rada ČEZ má dvanáct členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Babiš již dříve uvedl, že na základě koaličních dohod nominoval do dozorčí rady ČEZ za stát čtyři zástupce jeho resort, tři zástupci jsou nominováni ČSSD a jeden KDU-ČSL. Ne vždy proto rozhodování dozorčí rady dopadne tak, jak prosazují zástupci ministerstva financí.

Video placeholde
Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny • Jaderná elektrárna Temelín

Kromě Počerad bude podle Pačese rada ve čtvrtek projednávat také podklady pro blížící se valnou hromadu ČEZ, která se letos uskuteční ve středu 21. června. Představenstvo ČEZ na ní bude navrhovat dividendu za loňský rok 33 korun na akcii. V posledních čtyřech letech vyplatila firma akcionářům pokaždé podíl na zisku ve výši čtyřicet korun za akcii.

Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 MW patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.