Tykačově skupině Czech Coal loni vzrostl zisk na 833 milionů korun

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit.

Letos rypadlo prošlo generální opravou za zhruba 103 milionů korun a teď se vydalo na cestu do Slatinic na jižním okraji Mostu. Tam se těžilo v menším měřítku už před dvaceti lety a místo dokonce prošlo částečnou rekultivací, vloni ale Czech Coalu povolil báňský úřad ho znovu přetěžit. Zdroj: CTK

Těžební společnost Czech Coal, kterou ovládá finančník Pavel Tykač, loni vydělala zejména na finančních transakcích. Zisk ze samotné těžby uhlí klesl. Akcionáři si tak rozdělí 655,2 milionu korun, tedy méně než loni.

Těžební společnost Czech Coal měla loni nekonsolidovaný zisk 833,6 milionu korun. Vydělala však především na prodeji některých dceřiných společností. Z těchto čistě finančních transakcích měla zisk 668,8 milionu korun. Naopak provozní zisk z prodeje hnědého uhlí a z obchodu s elektřinou klesl meziročně z 262,5 na 164,8 milionu korun. Majitelé Czech Coal si loni vyplatili dividendu 1,1 miliardy korun. Letošní valná hromada schválila dividendu ve výši 655,2 milionu korun.

Celkové tržby Czech Coalu sice vzrostly z 9,9 na 10,3 miliardy korun, nicméně z prodeje uhlí společnost utržila 6,3 miliardy korun, což bylo o 100 milionů korun méně než v roce 2011. Naopak se firmě dařilo v obchodu s elektřinou, za níž inkasovala 3,9 miliardy korun, což bylo o zhruba 700 milionů korun více než v roce 2011.

Nejvíc peněz přinese smlouva s ČEZ

Hospodaření Czech Coalu loni výrazně zlepšil prodej dceřiných společností vlastníkovi Czech Coalu, kterým je na Kypru registrovaná firma Indoverse (Czech) Coal Investments. Ta koupila podíly v Krušnohorských strojírnách a společnostech Coal Services, Czech Coal Power, Humeco, Infotea, Rekultivace, Renogum a Servis Leasing.

Největší transakce, která ovlivní hospodaření firmy, se ovšem odehrála až letos. Czech Coal podepsal se společností ČEZ smlouvu na dodávku 5 milionů tun uhlí ročně na příštích padesát let, tedy až do vyčerpání zásob v lomu Vršany. Z Czech Coal se zároveň vydělila společnost Litvínovská uhelná, která provozuje hnědouhelný lom ČSA a letos do společnosti ČEZ koupila elektrárnu Chvaletice. Litvínovské uhelné Czech Coal letos v únoru prodal také Důl Kohinoor, který je v likvidaci.
Na trhu s hnědým uhlím měl loni Czech Coal podíl necelých 32 procent. Celkem prodal 13,8 milionu tun uhlí. Jako obchodník s elektřinou dodal klientům 1715 gigawatthodin elektřiny.