Uhlí se letos v Číně rekordně propadá. Peking upřednostňuje jiné zdroje

Čínský horník (ilustrační foto)

Čínský horník (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Využití uhlí v Číně zaznamenalo v letošním roce dramatický pokles. Vyplývá to ze zprávy Greenpeace Energydesk. Uhlí v čínském energetickém mixu stále více ustupuje obnovitelným zdrojům energie.

Využití uhlí v Číně kleslo už loni na podzim. Stalo se tak poprvé za posledních patnáct let. Jak ukazují čísla Greenpeace Energydek, za první čtyři měsíce letošního roku spotřeba uhlí klesla o osm procent, pokud budeme údaje srovnávat se stejným obdobím za loňský rok.

Energetický mixEnergetický mix Číny se pomalu měníEnergetický mix Číny se pomalu mění | Repro qz.comCoal - uhlí, Crude oil - ropa, Renewables - obnovitelné zdroje, Natural gas - plyn

Pokles o britské emise

Pokles se příznivě projevuje na úrovni emisí CO2, které klesly o zhruba pět procent. To je úctyhodné číslo, jak upozorňuje web qz.com. Čína totiž snížila emise o takový objem, který za stejné období vypustila do ovzduší celá Velká Británie. Pokud tento trend bude pokračovat, země uzavře letošní rok s největším poklesem emisí CO2 mezi všemi zeměmi světa, tvrdí Greenpeace.

Plány: jak bude vypadat energetický mix v roce 2020Čínský energetický mix do roku 2020Čínský energetický mix do roku 2020 | Repro qz.comCoal - uhlí, Crude oil - ropa, Renewables - obnovitelné zdroje, Natural gas - plyn

Pokles: ekonomické i politické důvody

Co stojí za poklesem? Důvody můžeme částečně hledat ve zpomalující čínské ekonomice - průmyslová výroba vzrostla v dubnu „jen“ o 5,9 procenta, což je nejméně od začátku ekonomické krize koncem roku 2008.

K poklesu přispívá také státem mohutně podporovaná „zelená energetika“. Žádná země neinvestuje tolik peněz do solárních a větrných elektráren jako Čína. Peking počítá mezi „čisté zdroje“ také jadernou energetiku - Čína má 23 fungujících reaktorů, 26 ve výstavbě a dalších 64 v plánu.

Z uhlí vyrábí Čína zhruba 65 procent elektřiny. To by se ale mělo v dohledné změnit. Střednědobým cílem čínské vlády je omezit podíl uhlí na maximálně 62 procent. Zároveň chce Peking do roku 2020 snížít podíl uhlí na vytápění ze současných 50 na 40 procent.