Uhlobaron Tykač rozšíří imperium. Ovládne Severní energetickou

Hnědouhelné rypadlo firmy Severní energetická

Hnědouhelné rypadlo firmy Severní energetická Zdroj: Severni energeticka

Podnikatel Pavel Tykač získá prostřednictvím lucemburské firmy Haltixar výlučnou kontrolu nad těžařskou firmou Severní energetická. Spojení obou společností povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí je pravomocné. Tykač ovládá skupinu Czech Coal Group. Severní energetická provozuje například hnědouhelný povrchový lom ČSA, úpravnu hnědého uhlí v Komořanech a elektrárnu Chvaletice.

„Spojení do jedné skupiny umožní lépe čelit nepříznivé situaci na energetickém trhu. Abychom obstáli, bude třeba významně racionalizovat provoz jednotlivých společností,“ uvedl Tykač v reakci na rozhodnutí ÚOHS.

Poté, co Tykač získal podíly od dvou dosavadních spolumajitelů Tomáše Fohlera a Jana Dienstla, kontroluje nyní sto procent Severní energetické. „Zatímco Tomáš Fohler se rozhodl ukončit své aktivity v oblasti hnědouhelné energetiky, s Janem Dienstlem jsem se dohodl na pokračování spolupráce. Získá také podíl na celé skupině,“ popsal Tykač.

Součástí skupiny je i důl Vršany

Kromě dosavadního majetku Severní energetické bude v téže skupině také důl Vršany, obslužná společnost Coal Services a další firmy orientující se na specifické potřeby v rámci hnědouhelné energetiky.

Úřad se ve správním řízení zabýval zejména oblastmi dodávek hnědého uhlí, výroby a velkoobchodních dodávek elektrické energie, obchodu s elektřinou či výroby a dodávek tepelné energie. Právě v těchto sférách se totiž aktivity Czech Coal Group a Severní energetické překrývají nebo na sebe navazují.

Nakonec úřad podle předsedy Petra Rafaje dospěl k závěru, že posuzované spojení nevzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích.

Severní energetická
Současné jméno nese společnost od srpna 2013, předtím byla jako Litvínovská uhelná součástí skupiny Czech Coal. Litvínovská uhelná vznikla v roce 2008 při dělení někdejší Mostecké uhelné. Majiteli Severní energetické jsou finančníci Jan Dienstl (30 procent) a Tomáš Fohler (30 procent), 40 procent firmy pak patří společnosti Haltixar, za kterou stojí Pavel Tykač. Fohler koncem loňského roku oznámil, že z firmy odejde, Tykač pak řekl, že by se Severní energetická měla opět stát součástí Czech Coal.
Severní energetické patří povrchový důl ČSA, který má nejistou budoucnost. Kvůli územním limitům těžby, které chrání obec Horní Jiřetín před zbořením a nedovolují těžbu na okraji Litvínova, je důl se zásobami zhruba 20 milionů tun uhlí v útlumu, skončit by měl kolem roku 2022. Za limity těžby se nachází 750 milionů tun uhlí, které by podle Dienstla umožnily prodloužit životnost dolu o 150 let. Vláda loni v říjnu rozhodla ponechat limity na dole ČSA v platnosti.
Společnost provozuje i utlumovaný hnědouhelný důl Kohinoor a hlubinný důl Centrum, který letos s těžbou skončil.
Společnost předloni získala od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení k těžbě hnědého uhlí v bočních svazích lomu ČSA, čímž získala přístup zhruba k milionu tun uhlí. Těžba hlubinným způsobem zde potrvá zhruba pět let.
V roce 2013 Severní energetická koupila od ČEZ tepelnou elektrárnu Chvaletice na Přeloučsku s instalovaným výkonem 4 x 200 MW.
Loni firma zaznamenala nárůst těžby o devět procent na čtyři miliony tun, v roce 2014 vytěžila 3,7 milionu tun a rok dříve 3,4 milionu tun hnědého uhlí. V roce 2014 měla společnost výnosy 5,8 miliardy a vykázala čistý zisk 1,35 miliardy korun.
Firma k 31. prosinci 2014 zaměstnávala 946 lidí, kvůli útlumu těžby ale již desítky lidí propustila.
Czech Coal Group
Skupinu Czech Coal v současné době tvoří především těžební společnost Vršanská uhelná a.s. a řada obslužných společností.
Vršanská uhelná vznikla v roce 2008 při dělení někdejší Mostecké uhelné a zůstala v majetku skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Nedávná debata o prolomení těžebních limitů se jí příliš netýká, společnost má totiž zásoby s nejdelší životností v ČR v rámci stávajících limitů.
Společnost provozuje lom Vršany, který leží v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve, jižně od Horního Jiřetína. Zásoby uhlí v lomu jsou odhadovány na 323 milionů tun a ve Vršanech se může těžit nejméně do konce 50. let tohoto století. V roce 2013 navíc uzavřela Vršanská uhelná dlouhodobou smlouvu s ČEZ o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let.
Vršanské uhelné loni vzrostl objem těžby zhruba o čtyři procenta na 6,7 milionu tun, v roce 2013 vytěžila 6,85 milionu tun hnědého uhlí.
Vršanská uhelná zaměstnává zhruba 600 lidí.