USA drží v šachu růst světových cen ropy. Díky radikálnímu zvýšení těžby

Těžba ropy frakováním v Texasu

Těžba ropy frakováním v Texasu Zdroj: Irekia - Eusko Jaurlaritza, Flickr (CC BY 2.0)

Díky novým těžebním technikám stoupla loni produkce ropy v USA tak silně jako zřejmě ještě nikdy v historii. Země tak výrazně promluvila do cen ropy, když odvrátila hrozbu jejich globálního růstu.

Spojené státy loni díky masivnímu rozšíření těžby ropy z nekonvenčních zdrojů rekordně zvýšily růst produkce suroviny, a to už druhý rok v řadě. Loni se těžba zvýšila o 13,5 procenta na deset milionů barelů denně, vyplývá ze studie, kterou na konferenci v Moskvě představila britská petrochemická společnost BP.

„Obrovské investice v USA umožnil a podpořil příznivý regulační režim, což vedlo k tomu, že Spojené státy loni zvýšily těžbu ropy nejvíce na světě… Nárůst těžby v USA na 1,1 milionu barelů byl dokonce jedním z nejvyšších ročních vzestupů produkce ropy, jaký svět kdy zažil,“ uvedl hlavní ekonom BP Christopher Ruhl. „Výsledkem toho je nezvykle stabilní průměrná cena ropy,“ dodal.

USA nahradily výpadky v Libyi či Nigérii

Větší výkyvy se nekonaly navzdory tomu, že na růst cen loni mohla mít vliv řada občanských válek a nepokojů po celém světě, což mimo jiné způsobilo zaostávání těžby za poptávkou. „Jednotlivé nárazy vyrovnal prudký růst těžby ropy v USA,“ vysvětlil Ruhl. Ceny tak loni klesly navzdory výpadkům produkce v Libyi, Nigérii či Iráku.

Těžba ropy v roce 2013 (v milionech barelů za den)Těžba ropy v roce 2013 (v milionech barelů za den)Těžba ropy v roce 2013 (v milionech barelů za den) | BP

Celosvětová poptávka po ropě loni posílila o 1,4 milionu barelů za den, což je mírně pod dlouhodobým průměrem. Kvůli propadu produkce v některých členských státech ropného kartelu OPEC ale s poptávkou nestíhá držet krok růst těžby, který dosahuje jen asi 560 tisíc barelů za den. Dlouhodobě tak k udržení relativně nízkých cen nebude stačit ani americký příspěvek.

Ropa loni zůstala s podílem 32,9 procenta na pozici nejvýznamnějšího energetického zdroje. Podle statistiky BP ale význam ropy postupně klesá, a to už 14 let v řadě.

Cena ropy Brent v posledním roce
tradingeconomics.com

Význam uhlí a jádra klesá

Pomaleji než v minulých letech rostla i spotřeba zemního plynu, statistika ale ukázala silné regionální rozdíly. Například poptávka pop plynu v Číně posílila o 10,8 procenta, zatímco růst zájmu o další energetické suroviny zpomalil na 4,7 procenta. To dokládá hospodářský útlum největší ekonomiky světa, která se potýká s nejslabším růstem za 14 let.

O tři procenta loni oslabila poptávka po uhlí. Dosud přitom poptávka dlouhodobě rostla o 3,9 procenta. „Uhlí je nadále nejrychleji oslabující fosilní energetickou surovinou světa,“ uvádí studie. Poprvé od roku 2010 naopak stouplo množství elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách. Produkce reaktorů se zvýšila o 0,9 procenta, jejich význam ale klesl. „Atomový proud pokrývá 4,4 procenta světové poptávky po energii. To je nejnižší hodnota od roku 1984,“ uzavírá BP.

Britský těžař svou každoroční zprávu vydává od roku 1951. Dokument si za tu dobu získal renomé důvěryhodného zdroje a využívá jej celé odvětví.