V kanadské Albertě jsou obrovské zásoby plynu, možná největší na světě

Kanada, plyn

Kanada, plyn Zdroj: profimedia.cz

Kanadská provincie Alberta má podle posledních odhadů v břidlicových formacích zřejmě největší zásoby zemního plynu na světě a poptávku celých Spojených států by jimi sama mohla uspokojovat plných 130 let. Dosud neprozkoumaných zásob ropy může mít Alberta pro USA na 50 let. Plyne to z posledních odhadů albertského státního Výboru pro zachování energetických zdrojů (ERCB), napsal Tyler Crowe pro finanční server The Motley Fool.

Alberta může mít podle hrubých odhadů ERCB v dosud neprozkoumaných rezervoárech 94 bilionů krychlových metrů plynu, 58,6 miliardy barelů kapalných podílů zemního plynu a 432,6 miliardy barelů ropy. Jen v plynu by tak sama Alberta měla o 50 procent rezerv více než celé Spojené státy, které se nyní díky boomu těžby z břidlic stávají největším producentem této suroviny na světě.

Většina potenciálních ložisek plynu se v Albertě nachází v břidlicových pánvích Muskwa a Duvernay, což jsou formace srovnatelné s obřími americkými rezervoáry Marcellus, Barnett a Eagle Ford. Do odhadů Alberty přitom nejsou započítány přesahy těchto formací do sousední Britské Kolumbie, upozornil Crowe. Na druhé straně jde jen o velmi předběžné odhady a z celkového objemu zásob je navíc vždy vytěžitelná jen určitá část.

Do Alberty se ve velkém hrnou těžaři

Zprávy o pohádkových nalezištích v Albertě, která už produkuje velká množství ropy z tamních ropných písků, přitahují do provincie stále více amerických energetických společnosti. Působí zde už Occidental Petroleum a Devon Energy, koncern Exxon Mobil se nedávno dohodl na koupi tamního prospektora Celtic Exploration za více než tři miliardy dolarů a Pengrowth Energy dokončila převzetí celé místní firmy Monterey Exploration.

„Břidlicová revoluce“, která díky technologií „frakování“ a horizontálních vrtů odkryla v minulých letech rozsáhlé zdroje surovin, udělala z USA předního světového producenta plynu a nyní zde výrazně expanduje těžba břidlicové ropy. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) tento měsíc výrazně zvýšil odhad růstu produkce plynu a předpověděl, že Amerika by se měla stát jeho čistým vývozcem do roku 2016.

Rozvoj těžby obrovských zásob plynu v Kanadě může v příštích letech vyvinout další silný tlak na ceny plynu po celém světě včetně Evropy, protože Kanada na rozdíl od USA nedělá problémy s vývozem surovin. Evropští zákazníci stále více kupují levný zkapalněný plyn z tankerů namísto plynu přepravovaného plynovody, který se prodává v rámci dlouhodobých kontaktů za výrazně vyšší ceny.

Jiří Hanzlíček: Co s českým břidlicovým plynem?