V Polsku opět proudí břidlicový plyn

plyn

plyn Zdroj: Kolaz E15

Poté, co polský plynařský obr PGNiG nahnal pod tlakem směs vody a písku do břidlicových vrstev ve svém vrtu Lubocino (proces se označuje frakování), zaregistroval pohyb plynu. Po tomto úspěchu se rozhodl své průzkumné aktivity výrazně zintenzivnit.

„Je to dobrá zpráva,“ těšil se z informace, jež přišla ze severopolského Pomořanska, ministr státního majetku Mikołaj Budzanowski. Mohla by totiž přimět plynařské firmy k investicím do těžby plynu z břidlicových vrstev. PGNiG zahájilo práce v Lubocinu před třemi lety. V září 2011 proběhlo frakování v hloubce 2900 metrů. Tehdejší šéf koncernu Michał Szubski zapálil nad vrtem pochodeň v přítomnosti premiéra Donalda Tuska.

Pak PGNiG provedl vodorovný vrt dlouhý jeden kilometr, ale potrubí se v něm podařilo natáhnout jen do 600 metrů. „Nechtěli jsme manipulací s rourou poškodit vrt,“ vysvětlovala nová šéfka koncernu Grazyna Piotrowska-Oliwa. „Ale to, co se povedlo, stačí k frakování,“ ujišťovala.

Soutěž na rozrušení břidlicových vrstev vyhrála firma Halliburton Company Germany. Operace měla proběhnout už v prosinci, ale zdržela se údajně kvůli počasí. V lednu média zveřejňovala zprávy, že frakování v Lubocinu provázejí potíže.

Plán se nedařilo plnit kvůli „specifickým geologickým podmínkám“, jak uvedla mluvčí PGNiG Joanna Zakrzewska. Tamní geologické podmínky se totiž výrazně liší od těch ve Spojených státech, kde jsou s těžbou největší zkušenosti.

Úspěch tak mohl koncern PGNiG ohlásit teprve v březnu. Po frakování ve sto metrů dlouhém vodorovném vrtu se objevil plyn. Teď je na řadě několikatýdenní průzkum, který určí možný denní průtok. Podle ministra Budzanowského přinášejí tyto práce cennou zkušenost pro všechny firmy v branži. V Lubocinu se teď chystá další vodorovný vrt, tentokrát dlouhý jeden kilometr. „Chtěl bych, aby se tak stalo v prvním pololetí,“ uvedl ministr.

Pro polský plynařský koncern se úspěch v pomořanské koncesi stal příležitostí k ohlášení intenzivnějších průzkumů v osmdesáti dalších koncesích. Také ropná a plynárenská společnost Piotrowska-Oliwa oznámila, že letos uskuteční třináct vrtů pro hledání břidlicového plynu. Firma koncem loňského roku držela celkově 320 koncesí.

Frakování alias rozrušování břidlic

Hydraulické štěpení neboli frakování (z anglického hydraulic fracturing, zkráceně fracking) je metoda vytváření puklin ve vrstvě slabě zpevněných sedimentárních hornin pomocí stlačené tekuté směsi vody s pískem a některými chemikáliemi. Zatímco písek má udržet pukliny otevřené, chemikálie usnadňují pohyby tekutin. Díky vznikajícím puklinám se uvolňují a do pohybu uvádějí uhlovodíky obsažené v hornině: ať už zemní plyn, ropa nebo břidlicový plyn. Ty se pak stahují do větších ložisek, ze kterých už je lze ekonomicky dobývat.