V USA je na prodej jaderná elektrárna, nový vlastník si ji musí dostavět

Jaderná elektrárna Bellefonte v americké Alabamě

Jaderná elektrárna Bellefonte v americké Alabamě Zdroj: Tennessee Valley Authority

Americká energetická společnost Tennessee Valley Authority (TVA) prodává svoji nedokončenou jadernou elektrárnu, která ji za posledních více než čtyřicet let stála přes čtyři miliardy dolarů (94,7 miliardy korun). Jaderná elektrárna Bellefonte v Alabamě se rozkládá na rozloze 1600 akrů (téměř 6,5 kilometru čtverečního) a zahrnuje dva částečně dokončené jaderné reaktory, kancelářskou budovu, sklady, parkoviště, železniční vlečku a heliport.

Vedení TVA odhlasovalo, že Bellefonte je pro firmu přebytečný majetek. Celé místo bylo ohodnoceno na 36 milionů dolarů (852,2 milionu korun), dodal prezident a generální ředitel Bill Johnson.

Elektrárna bude prodána v aukci nejvyšší nabídce, ale TVA bude při hledání nového majitele zvažovat, jaký bude mít změna majitele vliv na tvorbu pracovních míst a ekonomické dopady.

„Budou zde muset být pozitivní dopady na komunitu, abychom vás kvalifikovali mezi uchazeče,“ dodal Johnson. TVA zahájila výstavbu elektrárny v roce 1974, ale nikdy nedokončila oba reaktory, které zde měly být v provozu. Stavba byla zastavena v roce 1988 kvůli poklesu poptávky po elektřině.

Další rána pro odvětví

TVA zvažovala obnovení výstavby a žádost o povolení k výstavbě dalších dvou reaktorů, ale nakonec povolení stáhla, když rozhodla, že elektrárnu nepotřebuje. Nedávná studie firmy ukázala, že nebude potřebovat novou velkou elektrárnu, která by vyráběla elektřinu 24 hodin denně, nejméně příštích 20 let.

Dokončení Bellefonte by také podle člena správní rady Erica Satze nebylo ekonomicky životaschopné. Za posledních 40 let se toho na energetickém trhu hodně změnilo, včetně obrovského zlepšení účinnosti a rozvoje technologií výroby z obnovitelných zdrojů.

Rozhodnutí o prodeji je další ranou pro jadernou energetiku. Před deseti lety se zdálo, že míří k oživení, avšak tuto naději zhatil levný zemní plyn, vysoké náklady na stavbu a relativně stagnující poptávka po elektřině, napsala agentura AP.