V USA odpískali projekt první jaderné elektrárny s malým modulární reaktorem. Nevyplatí se

Malý modulární reaktor Nuscale

Malý modulární reaktor Nuscale Zdroj: NuScale

Společnost NuScale Power ve středu 8. listopadu oznámila, že se dohodla s energetickou skupinou v Utahu na ukončení projektu malého modulárního reaktoru, čímž zasadila ránu americkým ambicím na novou generaci výroby jaderné energie, která má být významným pomocníkem v boji proti klimatickým změnám. 

Článek vyšel na webu Vtm.cz

V roce 2020 schválilo americké ministerstvo energetiky investici ve výši 1,35 miliardy dolarů na 10 let pro elektrárnu označovanou jako Carbon Free Power Project. Firma NuScale plánovala společně se sdružením Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) vybudování elektrárny se šesti reaktory o celkovém výkonu 462 megawattů, která měla být spuštěna v roce 2030.

Projekt prvního SMR se ruší

S prudkým poklesem cen obnovitelných zdrojů se však ekonomická stránka zhoršila a podporovatelé začali od celého projektu ustupovat. Od projektu tak postupně odstoupilo několik měst, protože náklady na vybudování elektrárny s malými modulárními reaktory soustavně rostly.

Poslední kapka přišla ve středu, kdy firma NuScale a sdružení Utah Associated Municipal Power Systems oznámily, že projekt Carbon Free Power nemá dostatek partnerů z oblasti veřejných služeb, a proto se ruší. V prohlášení uvádějí, že „se zdá nepravděpodobné, že projekt bude mít dostatek odběratelů, aby mohl pokračovat směrem k uvedení do provozu“.

Prezident a generální ředitel NuScale John Hopkins, v tiskové zprávě přesto uvedl, že firma bude pokračovat ve spolupráci s dalšími domácími i zahraničními zákazníky, aby uvedla na trh americkou technologii malých modulárních reaktorů (SMR) a zvýšila počet amerických jaderných elektráren.

Možná postaví SMR na Ukrajině

John Hopkins se snažil situaci hodnotit pozitivně: „Naše práce na projektu Carbon Free Power Project za posledních deset let posunula technologii NuScale do fáze komerčního nasazení; dosažení tohoto milníku je obrovským úspěchem, na kterém budeme i nadále stavět u budoucích zákazníků.“

Žádný z potenciálních zákazníků však nepokročil v žádném projektu tak daleko jako Carbon Free Power Project, takže není vůbec jisté, zda NuScale dokáže postavit nějaké malé komerční reaktory před koncem desetiletí. Firma doufá, že bude stavět SMR v Rumunsku, Kazachstánu, Polsku a na Ukrajině.

Kritici však varují, že přinejmenším na Ukrajině by se neměly stavět žádné jaderné reaktory. Reagují tak na situaci v Záporožské jaderné elektrárně obsazené při invazi ruskou armádou, spolu s opakovaným ostřelováním v její blízkosti, výpadky proudu a ohrožením vodních chladicích zdrojů.

Malé modulární reaktory jako naděje

Jaderná energie poskytuje elektřinu, která z velké části negeneruje uhlíkové emise a může hrát významnou roli při řešení změny klimatu. Ve většině průmyslově vyspělých zemí však výstavba jaderných elektráren zpravidla výrazně překračuje rozpočtové náklady a stanovený časový plán o mnoho let.

Jednou z nadějí, jak to změnit, má být právě používání malých modulárních jaderných reaktorů, které lze postavit v centrálním výrobním závodě a poté je dopravit na místo instalace. SMR slibují především snížení nákladů – například jejich menší rozměry umožňují využití pasivních chladicích systémů v případě ztráty výkonu.

Malé modulární reaktory mají vyhovovat novým aplikacím – například nahrazovat odstavené uhelné elektrárny a mohly by být umístěny v odlehlých oblastech. Zastánci této konstrukce tvrdí, že je bezpečnější než dnešní reaktory, ale kritikům vadí, že SMR stále produkují nebezpečný jaderný odpad.

Náklady vzrostly o 53 %

Očekávalo se, že elektrárna v Utahu bude první s malými modulárním reaktory, která získá od americké jaderné regulační komise licenci k výstavbě. Už v lednu tohoto roku však firma NuScale uvedla, že koncová cena elektřiny z této elektrárny činí dle předpokladů 89 amerických dolarů za megawatthodinu, což je o 53 % více než předchozí odhad 58 dolarů za MWh.

Zpráva o ukončení projektu znamená ránu pro jadernou energetiku v USA. V současné době nejsou v plánu žádné velké reaktory a několik posledních projektů tohoto druhu bylo buď zrušeno, nebo hrozivě překročily stanovený rozpočet. Přestože se uvažuje o několika dalších projektech malých reaktorů, žádný z nich zatím neprošel schvalovacím procesem u Komise pro jadernou energetiku.