Viktoriagruppe: první vlak s naftou by do Česka mohl přijet už ve čtvrtek

Ze skladu státní nafty zmizelo 6,3 litru pohonných hmot!

Ze skladu státní nafty zmizelo 6,3 litru pohonných hmot! Zdroj: Profimedia

...
Sklad Viktoriagruppe v německém Kraillingu
...
Češi nemohou k zásobám nafty, zaplombovaným v Německu. Správa rezerv podala trestní oznámení na neznámého pachatele (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

První vlak s českou naftou uskladněnou v německém skladu zkrachovalé společnosti Viktroriagruppe by mohl do Česka přijet už ve čtvrtek. Na dnešním mimořádném briefingu to řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Stáčení nafty ve skladu Čepro v Třemošné u Plzně podle něj začne v pátek. Ze skladu v bavorském Kraillingu vlak vyjel dnes.

V červenci tohoto roku podepsala Správa státních hmotných rezerv (SSHR), Krailling Oils Development a insolvenční správce smlouvu, na základě které by Česká republika měla získat naftu zpět.

Předseda SSHR Pavel Švagr dříve uvedl, že převoz nafty do Česka by měl zajistit státní distributor paliv Čepro. Převoz má stát méně než 60 milionů korun, nafta bude odvezena výlučně po železnici. K aktuální informaci se SSHR zatím nevyjádřila, Švagr na 17:00 svolal mimořádnou tiskovou konferenci. Na SSHR odkázal také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Převozu nafty zpět do ČR dříve bránila rozbitá železniční vlečka v areálu skladu. Místní firma, kterou najal nový vlastník, ji začala opravovat na konci srpna. Radostová dnes ČTK řekla, že vlečka již byla uvedena zpět do provozu.

Česko může mít část zásob nafty uskladněnu v Německu na základě dodatku smlouvy o skladování specifických zásob z roku 2004, který v roce 2010 uzavřela SSHR. Správa tehdy argumentovala například tím, že stát uskladněním části zásob nafty v Německu ušetří desítky milionů korun. Švagr v minulosti několikrát uvedl, že předchozí vedení správy ale neodhadlo všechna potenciální rizika, která z kontraktu vyplývala.

Viktoriagruppe převzala část českých zásob paliv v roce 2004

2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv; podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. Koncem roku 2004 byla podepsána mezinárodní smlouva o skladování nouzových zásob mezi ČR a Německem.

Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe (spekulovalo se o napojení na ruský Lukoil). Firma později podle médií majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.

Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasila s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.

Červenec 2014 - Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu ukázala, že chybí 700.000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa firmě navíc udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.

Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle Aktuálně.cz 350 milionů korun) obstaveny účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.

Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty. V Německu firma skladovala čtyři pětiny paliva od SSHR.

2. října 2014 - V českých médiích se objevily informace o potížích Viktoriagruppe. SSHR sdělila, že eviduje neproplacené faktury a že její šéf Pavel Švagr už informoval vládu.

22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro; pohonné hmoty tam byly přemístěny do konce listopadu 2014.

8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.

23. ledna 2015 - Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří ČR.

13. února 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy do ČR.

24. března 2015 - U soudu v Bavorsku se sešla schůze věřitelů firmy, SSHR se přihlásila o 300 milionů korun přímo, dalších 1,2 miliardy pak jako pohledávku za naftu uskladněnou v Kraillingu.

26. března 2015 - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce firmy, že by nafta v Kraillingu mohla být majetkem ČR.

21. dubna 2015 - Insolvenční správce Mirko Möllen před soudem předběžně popřel všechny pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Sobotka řekl, že Česko se bude o naftu soudit.

11. června 2015 - Právo napsalo, že někdejší ředitel SSHR Ladislav Zabo přišel po podpisu dodatku smlouvy s Viktoriagruppe o přesunu nafty do Německa o bezpečnostní prověrku. Zřejmě to bylo důvodem jeho rezignace na podzim 2011.

23. listopadu 2015 - Lidové noviny uvedly, že nový majitel Viktoriagruppe (firma Cioltit) nabídl státu spolupráci.

17. prosince 2015 - SSHR uvedla, že v Německu podala trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Jde o podezření ze spáchání trestného činu podvodu a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

18. února 2016 - Mluvčí SSHR uvedl, že si ČR může ze skladu v Kraillingu odvézt zásoby nafty, stanovený termín 30. dubna ale správa označila za nereálný. Důvodem byl špatný stav vlečky.

21. března 2016 - Insolvenční správce Möllen oznámil, že areál v Krailingu jde do prodeje.

23. března 2016 - Šéf SSHR Švagr řekl, že ČR získá na odvoz nafty víc času. Termín 30. dubna se prodlouží o dobu prodeje areálu.

12. července 2016 - ČR se na jednání s Möllenem a novým majitelem areálu dohodla na vrácení nafty ze skladu v Kraillingu. Převoz by měl stát méně než 60 milionů korun.

31. srpna 2016 - Sklad Viktoriagruppe v Kraillingu převzal nový vlastník, společnost Krailling Oils Development.

12. října 2016Předseda správy Švagr řekl, že první vlak s naftou uskladněnou u Viktoriagruppe dorazí zpět do Česka ve čtvrtek.