Vítkovice Heavy Machinery jsou blízko zakázce pro ropné plošiny v Mexickém zálivu

Vítkovice Heavy Machinery

Vítkovice Heavy Machinery Zdroj: profimedia.cz

Ostravská společnost Vítkovice Heavy Machinery se chystá vyvézt do Mexika výkovky, odlitky a montované výrobky pro těžební zařízení na ropných plošinách a vrtech. Do oblasti Mexického zálivu s obrovskými nalezišti surovin by do budoucna chtěla exportovat například také speciální trubky, které dopravují ropu či plyn z podmořských vrtů na povrch těžebních plošin. Sdělila to mluvčí společnosti Eva Kijonková. Hodnotu dodávek s ohledem na postup jednání se zákazníkem neuvedla.

„Mexický trh by pro nás mohl představovat zajímavý potenciál do budoucna, protože se jedná o velkou oblast a navíc jde o trh úzce propojený s trhem USA, kde pro nás vidíme další významné šance v segmentu těžby ropy a plynu,“ uvedl manažer odpovědný za rozvoj obchodních příležitostí VHM Stanislav Herudek. Firma podle něj začala v Mexiku úzce spolupracovat s místní firmou, která dlouhodobě dodává různá zařízení pro těžbu, dopravu a zpracování ropy a plynu.

„Během relativně krátké doby, kdy tyto naše aktivity začaly, jsme dostali poptávky z Mexika na produkty používané na ropných vrtech,“ uvedl generální ředitel VHM Daniel Kurucz. Kijonková uvedla, že firma má ve svém portfoliu například spojovací díl pro ocelové konstrukce ropných plošin, takzvaného ježka, do kterého může díky jeho rozměrům bez potíží vstoupit dospělý muž.

VHM ze strojírenského koncernu Vítkovice (dřívější Vítkovice Machinery Group) Jana Světlíka jsou od loňského března v úpadku a procházejí reorganizací. Po vážných potížích, které vedly k insolvenci, podnik obnovil výrobu v dubnu. Tehdy do firmy vstoupila společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada, která podnik postupně přebírá, vložila do ní peníze a také jí zajistila financování. Reorganizační plán VHM ale dosud nebyl schválen, musí o něm rozhodnout soud.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyváží hlavně do zemí EU, zejména do Německa, ale také do USA, Ruska, Kanady, Brazílie, Indie i na další trhy. Firma má okolo 900 zaměstnanců.