Aktualizováno
Vláda nedá Liberty žádnou pomoc, dokud se huti nevrátí peníze vyvedené do zahraničí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na tiskové konferenci po jednání s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na tiskové konferenci po jednání s majitelem Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Jednání s majitelem hutní společnosti Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou bylo neuspokojivé a nepřineslo odpovědi na otázky, které vláda má, řekl po jeho skončení ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Vedení Liberty zatím nesplnilo požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených z ostravské huti do zahraničí, podle vlády jde o více než deset miliard korun. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků, dodal ministr. Gupta jednání odmítl komentovat.

Ministr financí Zbyněk Stanjrua (ODS) po schůzce doplnil, že z pohledu vlády jsou restrukturalizační plány hutě slabé a nepřináší potřebnou naději, že se huť vrátí k výrobě. Důvěru podle něj neposilují ani opakované odklady návratu zaměstnanců do práce a rozhodnutí o snížení mezd těch, kteří zůstávají doma.

„Výsledek toho jednání je pro mě velkým zklamáním a těch otázek je možná ještě víc než předtím,“ řekl Síkela. Ministři si podle něj chtěli vyjasnit, jaká je aktuální situace a jakým způsobem chce vedení firmy dál postupovat při jejím řešení. „Žádné vysvětlení jsme ale nedostali,“ podotkl Síkela.

Zdůraznil, že z firmy bylo v minulosti vyvedeno přes deset miliard korun. Majitel hutí podle ministra dříve přislíbil větší část z této částky do firmy vrátit. „Ale vůbec není jasné jak a konkrétní odpovědi jsme nedostali,“ dodal Síkela.

Podle Stanjury se schůzka uskutečnila na žádost majitele Liberty Ostrava. „Mám ale pocit, že jediným důvodem schůzky bylo, aby mohli tvrdit, že s vládou jednají,“ řekl. Podle něj není vidět žádný posun při řešení situace.

Liberty Ostrava, která vyráběla ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji ale od prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Její dodavatel energií Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Tameh uvádí, že mu Liberty dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun. Věřitelé Liberty nyní hlasují o restrukturalizačním plánu, jejž jim firma předložila. Podle soudu je věřitelů více než 1300.