Vodohospodáři odmítají regulaci. Bojí se byrokracie a zvyšování cen vody

Jedna z aktivačních nádrží, voda se zde čistí i díky silnému okysličení. Okolo nádrží se vznáší zemitá vgůně.

Jedna z aktivačních nádrží, voda se zde čistí i díky silnému okysličení. Okolo nádrží se vznáší zemitá vgůně. Zdroj: Tereza Capkova

Vodárenské firmy odmítají regulaci, kritizují návrh ministerstva průmyslu a obchodu, které se přiklání k tomu, aby ceny vody reguloval Energetický regulační úřad. Obávají se zvýšení administrativní zátěže a varují, že regulace zdraží vodu pro zákazníky. Zřízení nezávislého regulátora po Česku požaduje jako jednu z variant Evropská unie. Podmiňuje tím dotace ve výši až 20 miliard korun.

„Regulace vodárenství je v současné době dostatečná. Mám za to, že obor je v České republice spíše přeregulován,“ uvedl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) František Barák.

Předkladatel návrhu podle něj zaměnil chronologii kroků a navrhuje, kdo bude obor regulovat, aniž by bylo před tím rozhodnuto, jakých kvantitativních a kvalitativních cílů se má změnou regulace dosáhnout. Vodohospodáři zároveň ministerstvu vytkli, že návrhu nepředcházela analýza dopadů a nebyli do jeho přípravy zapojeni.

Návrh je podle ministerstva průmyslu v současnosti v meziresortním řízení a po jeho skončení bude předložen vládě. Doporučuje přesun části kompetencí ze stávajících regulačních orgánů, jimiž jsou především ministerstva zemědělství, životního prostředí a financí, na ERÚ.

Ministerstvo: Spolupráci máme v plánu

„Materiál se v prvním kroku zaměřil na popis možností institucionálního řešení regulace cen ve vodárenství s tím, že předpokládáme, že vláda uloží ministrům vybrané varianty rozpracovat,“ sdělilo serveru E15.cz tiskové oddělení ministerstva průmyslu. V druhé fázi má úřad v plánu „intenzivní spolupráci“ s vodohospodáři i Svazem měst a obcí.

Většinu vodárenské infrastruktury v České republice vlastní města a obce, které mají, ať už přímo nebo zprostředkovaně přes své vodárenské společnosti, konečné slovo při stanovování cen vody. Tuto možnost by podle vodohospodáří po zavedení regulace ztratily.

Podle předsedy představenstva vodárenské společnosti ČEVAK Jiřího Heřmana hrozí, že by mohlo dojít k plošnému rozšíření kritizované regulace podle Operačního programu životní prostředí (OPŽP). „Kdybyste vyzpovídali starosty měst a obcí, kteří musí pracovat s důsledky dotační regulace, tak byste si vyslechli ledacos,“ poznamenal. Dodal, že žadatelé jsou pochopitelně rádi, že dostali dotaci na čistírny odpadních vod, ale otázkou je za jakou cenu.

Čekání na dohodu

Na podobě regulace vodárenství se snažila dohodnout ministerstva životního prostředí, financí, zemědělství a pro místní rozvoj spolu s vodohospodáři už přes rok.

Ředitel odboru řízení projektů Operačního programu životní prostředí ministerstva životního prostředí Jaroslav Michna již dříve E15.cz sdělil, že Evropská komise v podstatě dala České republice na vybranou, buď může pokračovat v současném systému a pouze ho aktualizovat, což ovšem nevyhovuje ani ministerstvům ani vodohospodářům, anebo musí zřídit nezávislou regulační instituci.

V areálu čistírny platí přísná pravidla, pravidelné mytí rukou patří mezi samozřejmosti.V areálu čistírny platí přísná pravidla, pravidelné mytí rukou patří mezi samozřejmosti. | Tereza CapkovaO regulaci vodárenství v Česku usiluje EU už od roku 2009 (foto Tereza Čapková)

„Nesplnění předběžné podmínky je důvodem pro pozastavení všech nebo části plateb na příslušnou prioritu daného programu ze strany EK,“ uvedl Michna. Dodal, že teoreticky má pro splnění podmínek Česká republika čas do konce roku 2016. Reálně by ale rozhodnutí mělo padnout mnohem dříve.

Aktualizaci současných podmínek pro čerpání vodárenských dotací vnímalo ale například ministerstvo pro místní rozvoj dokonce jako rizikovou. „Tato příloha byla již v době svého vzniku považována za provizorní řešení,“ poznamenala před časem mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

Zřízení nezávislé regulační komise poprvé Unie České republice doporučila v roce 2009. Požadavek zopakovala v roce 2011. Stav regulace vodárenství Unie kritizovala již v době vstupu České republiky v roce 2004. V roce 2006 odmítla kvůli špatně nastaveným pravidlům podporovat část vodárenských projektů. V roce 2007 Unie spolu s Českou republikou stanovila pro čerpání dotací provizorní podmínky, na které doplatila nedávno i pražská čistírna odpadních vod.

České vodárenství: novoroční pohádka o regulaci