Volkswagen už je v tržbách světovou jedničkou

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Německý automobilový koncern Volkswagen se loni stal z hlediska tržeb světovou jedničkou v automobilovém průmyslu, a to díky silné poptávce a převzetí většinového podílu ve výrobci nákladních vozů MAN. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie poradenské společnosti Ernst & Young.

Volkswagen loni podle studie utržil přes 159,3 miliardy eur (zhruba čtyři biliony korun). Těsně tak předstihl japonského konkurenta Toyota Motor, jehož tržby činily 158,9 miliardy eur. Výrazný odstup měl s tržbami 108 miliard eur americký rival General Motors, který byl ale jedničkou z hlediska počtu prodaných aut.

Automobilka GM loni prodala zhruba devět milionů vozů. Prodej Volkswagenu činil přes 8,3 milionu vozů a prodej Toyoty necelých osm milionů vozů, napsala agentura DPA. Toyota tak loni přišla o pozici jedničky, kterou získala v roce 1998.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největším automobilovým koncernem v Evropě. Firma se do roku 2018 hodlá stát největší světovou automobilkou i z hlediska objemu prodeje.