Všechny dotované kotle jsou v pořádku. Včetně těch ze Slovenska, tvrdí úřad

Kotel společnosti Attack

Kotel společnosti Attack Zdroj: attack

Na seznamu domácích kotlů, na něž je možné získat dotaci, není žádný kotel, který by nesplňoval podmínky dotace. Ministerstvo životního prostředí smetlo se stolu obavy Asociace podniků topenářské techniky, která tvrdí, že na trhu je několik kotlů, které prokazatelně emisní parametry nesplňují.

Jde především o slovenský kotel Attack na pevná paliva, který už jednou přezkoušením neprošel. Na popud Asociace nechal rezort životního prostředí v brněnské zkušebně otestovat daný kotel, který pořídil v tuzemských obchodech. Ten parametry nesplnil.

Ministerstvo si proto vyžádalo ještě třetí posudek, který by o případném vyřazení kotle z dotačního seznamu rozhodl. Jenže se spokojilo se zkouškou, kterou si nechal udělat sám slovenský výrobce v polské zkušebně v Lodži. Podle ní je kotel v pořádku.

Přečtěte si rozhovor s Romanem Sikorou:

„Je standardní praxí, že zkoušku v akreditované zkušebně objednává sám výrobce na své náklady, a to na výrobku a s palivem, které si pro zkoušku určil,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Zda parametry splňují i kotle, jež slovenský výrobce následně dodá na český trh, má podle MŽP kontrolovat Česká obchodní inspekce.

„Pokud existují informace, že prodávané kotle v Česku zákonné požadavky nesplňují, je možné sdělit taková zjištění ČOI, pak může inspekce provést kontrolu,“ říká mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Potíž je v tom, že zákon o ochraně ovzduší umožňuje prodej kotle s vyššími emisemi, než požadují přísnější podmínky pro dotace na domácí kotle.

Platí tak stále varování Asociace podniků topenářské techniky. Domácnosti, které si koupí výrobek z dotačního seznamu, nemají podle ní jistotu, že nový kotel bude parametry dotace splňovat.