Vyhladovění nezabralo, americká těžba ropy bude příští rok rekordní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Těžba ropy v USA od roku 1960
Vývoz ropy z USA od roku 2012
Ropná plošina
Ilustrační foto
ilustrační foto
11
Fotogalerie

Navzdory snaze tradičních těžařů ropy vyhladovět americké producenty bude příští rok těžba ropy ve Spojených státech rekordní. Podle odhadů vládní Energetické informační agentury se bude těžit denně v průměru 9,9 milionu barelů za den. Roste také americký export ropy.

Letošní těžba zůstane ještě pod dosavadním vrcholem z roku 1970. Těžaři na pevnině a v pobřežních vodách vytáhnou ze země denně v průměru 9,3 milionu barelů ropy. Produkci živí především ropné plošiny v Mexickém zálivu a břidlicové vrty v oblasti Permian na pomezí Texasu a Nového Mexika.

Texaští producenti se byli schopni nejlépe vyrovnat s propadem cen ropy na nynější úrovně kolem 50 dolarů za barel. Z ostatních břidlicových ložisek v USA má totiž oblast Permian nejnižší náklady na těžbu. Jejich vrty navíc dávají více ropy. Těžaři byli také schopni prodat svou produkci za vyšší ceny díky výhodnému zajištění.

Těžba ropy v USA od roku 1960Těžba ropy v USA od roku 1960|EIA

Ještě v polovině letošního roku bylo na jihu Spojených států 366 z celkových 915 pevninských ropných vrtů. EIA odhaduje, že do konce roku jejich počet spadl na 345. Nicméně už příští rok by se měl vrátit na 370 vrtů.

Množství ropy vytěžené z jednoho vrtu sice mírně klesá, nicméně to je podle amerických analytiků dáno skutečností, že těžaři začínají více vrtů, než jich dokončují.

Výtěžnost jednotlivých ropných studní, které mohou mít několik vrtů, ovšem už několik let roste. Těžaři navíc experimentují s novými technologiemi, které dál jejich produktivitu zvyšují.

Dynamika nových vrtů v oblasti Mexického zálivu je výrazně menší. Doba, která je potřebná pro dokončení funkčního vrtu, je totiž delší než u pevninských ložisek. V roce 2016 se začalo těžit podle statistik EIA v osmi nových vrtech. Dalších sedm projektů začne dodávat ropu do konce roku 2018. Průměrná denní těžba v oblasti Mexického zálivu by tak měla vzrůst z letošních 1,7 na 1,8 milionu barelů.

Na rekord se letos dostane také export ropy z USA. Loni si ještě těžaři a obchodníci testovali světový na trh na který se dostali po zrušení zákazu exportu mimo Severní Ameriku z konce roku 2015. Dosud největší kupec americké ropy, Kanada, musela letos tvrdě o dodávky soupeřit s evropskými a asijskými rafinériemi. Mezi největší zájemce o americkou ropu se zařadila i Čína, která jen letos v dubnu koupila více ropy než Kanada.

Vývoz ropy z USA od roku 2012Vývoz ropy z USA od roku 2012|EIA