Výroba mírně stoupla, exportní zakázky i nadále klesají

Výroba turbíny ve Škodě Power

Výroba turbíny ve Škodě Power Zdroj: E15 Eduard Erben

Podnikatelské podmínky se v českém výrobním sektoru v dubnu dále zhoršovaly, a to i přes lehké zvýšení výroby. Celkové zhoršení podnikatelského klimatu bylo ovšem jen nepodstatné a zdaleka nebylo tak závažné, jako v posledních měsících roku 2012, uvádí nejnovější zpráva HSBC týkající se indexu nákupních manažerů (PMI).

Hlavní výrobní index pro Českou republiku od HSBC je ukazatel, který sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Je založen na údajích získaných z měsíčních dotazníků od nákupních manažerů zhruba 250 průmyslových podniků. Panel je rozvrstven zeměpisně a podle Mezinárodní standardní průmyslové klasifikace (ISIC) na základě příspěvku českému HDP. Výsledek vyšší než 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru.

„Výrobní index PMI zůstal pod neutrální hranicí 50 bodů, ale oproti březnové hodnotě 49,1 lehce povyrostl na 49,5 bodu. V porovnání s padajícími hodnotami PMI v Německu a v sousedním Polsku to je pozitivní vývoj,“ uvádí Agata Urbanska, ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC. Jak dodává, Index výroby se přehoupl přes neutrální hranici na 50,7 bodu, což je nejlepší výsledek od dubna 2012. I Indexy nových zakázek a zaměstnanosti se v dubnu sice v porovnání s březnem rovněž zlepšily, ale pořád zůstávají pod 50 body.

Zakázek ubývá

Aktuální data průzkumu svědčí o dalším poklesu nových zakázek v České republice, k němuž došlo již po patnácté za osmnáct měsíců. Objem nových exportních zakázek klesá již osmnáctý měsíc za sebou, a to nejrychlejším tempem od ledna. Respondenti upozorňovali na slabou evropskou poptávku a obzvláště pak nižší objem nových zakázek z německého trhu. Podle zprávy HSBC představuje německý vývoj riziko i v nadcházejících měsících.

V dubnu opět poklesla i zaměstnanost v ČR, což je již devátý měsíc za sebou. Ovšem podle průzkumu oslabilo tempo propouštění oproti předchozímu měsíci na nejnižší úroveň ve stávající řadě.
Další důležitou skutečností je, že čeští výrobci na počátku druhého čtvrtletí nečelí žádným inflačním tlakům. Průměrné ceny vstupů poklesly nejrychleji od července 2009, hlavně díky nižším cenám kovů. Ceny účtované českými výrobci za jejich zboží poklesly v dubnu patnáctý měsíc za sebou, a to nejvýraznějším tempem od loňského prosince. Podle HSBC hlásí firmy „intenzivní konkurenční boj o nové zakázky a žádosti o slevy od stávajících klientů“.