Výrobci mají problém uspokojovat poptávku. I přes nedostatek surovin roste průmyslová aktivita

České loděnice v Děčíně

České loděnice v Děčíně Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Slévárna Feramo
v roce 2012 se společnost Feramo transformovala na slévárnu tvárné litiny.
Pracuje zde 220 zaměstnanců
Průmyslový areál Tesla v pražském Hloubětíně
Průmyslový areál Tesla v pražském Hloubětíně
9
Fotogalerie

Průmyslová aktivita ve střední a východní Evropě v červenci rostla i přes nedostatek surovin. Růst v České republice, v Polsku, ale také v celé eurozóně, nicméně oproti rekordnímu červnu kvůli nedostatečným dodávkám zpomalil, zjistila společnost IHS Markit. Největší evropská ekonomika - ta německá - naopak v červenci růst i přes podobné problémy zrychlila.

Index nákupních manažerů (PMI), který značí sentiment ve výrobním sektoru, pro Českou republiku v červenci ve srovnání s předchozím měsícem klesl z rekordních 62,7 na 62 bodů. V Polsku index klesl na 57,6 z červnových 59,4 bodu. Maďarský PMI, který zpracovává jiná společnost, v červenci o 0,6 bodu vzrostl na 55,6 bodu. Všechny středoevropské indexy tak zůstávají nad hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Region se ze zpomalení způsobeného pandemií vzpamatovává díky silnému růstu vývozu.

Index nákupních manažerů (PMI) pro eurozónu podle konečného odhadu klesl o 0,6 bodu na 62,8 bodu. Jeho hodnota se sice snížila z rekordní červnové hodnoty 63,4 bodu, byla ale vyšší, než uváděl první odhad. Index je nad růstovou hranicí 50 bodů už 13 měsíců po sobě.

Růst aktivity jen německých továren minulý měsíc zrychlil a vykázal třetí nejvyšší hodnotu od začátku záznamů v roce 1996. V Německu se index PMI, který měří aktivitu pětiny této největší evropské ekonomiky, zvýšil na 65,9 z červnových 65,1 bodu. Podle agentury Reuters na tom mělo zásluhu více zakázek a větší zaměstnanost.

Analytik Jakub Rybacki z Polského ekonomického institutu (PIE) ale připomíná, že německé firmy hlásí méně zakázek ze zemí mimo eurozónu. Jak v eurozóně tak v samotném Německu brzdí růst produkce nedostatečné dodávky polovodičů a dalších meziproduktů. Dodávky se i v červenci protahovaly, podle analytika IHS Trevora Balchina se nicméně objevují známky, že četnost výpadků už kulminovala a v případě německých odběratelů se vyskytovaly nejméně často za pět měsíců.

Podle jeho kolegy z IHS Chrise Williamsona jsou ale v případě eurozóny jiné problémy než jen ochlazení růstu po rekordní expanzi ve druhém čtvrtletí. "Červencový průzkum také přinesl další náznaky, že mají výrobci a jejich dodavatelé problém zvyšovat výrobu dostatečně rychle na to, aby uspokojili poptávku, kvůli čemuž se stále zvyšují ceny," citovala analytika agentura Reuters.

Míra inflace v eurozóně dosáhla v červenci 2,2 procenta, a je tak nad dlouhodobým dvouprocentním inflačním cílem Evropské centrální banky (ECB). Meziroční růst spotřebitelských cen v Německu v červenci zrychlil na 3,1 procenta z červnových 2,1 procenta. Inflace se tam tak vyšplhala na 13leté maximum. V České republice v červnu inflace činila 2,8 procenta a analytici očekávají, že letos může atakovat i tříprocentní hranici.

Video placeholde
Gigafactory Volkswagen v Česku - pozitiva a negativa • Videohub