Zadlužení největších ropných společností vzrostlo za rok o třetinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Ropný byznys sužují nízké ceny ropy. Souhrnný čistý dluh 15 největších severoamerických a evropských ropných firem dosahoval na konci letošního března 383 miliard dolarů, uvedl Bloomberg. Za posledních dvanáct měsíců jde o nárůst o 97 miliard.

Ropné společnosti sledují pokles výnosů od léta 2014, kdy začaly padat ceny ropy. Firmy se snažily ořezat kapitálové a provozní náklady, na investiční programy a výplaty dividend si ale ve velkém musely půjčovat. Právě růst úvěrů je totiž nejčastější příčinou růstu zadlužení, jak uvádějí Financial Times.

Dluhy společností rostly především v první čtvrtině letošního roku, kdy se ceny ropy propadly až na hodnotu kolem 27 dolarů za barel. Ačkoliv se ceny ropy pohybují v současné době na téměř dvojnásobku, zadluženost celého odvětví by při dalších poklesech znamenala velké problémy, upozorňuje deník.

Financial Times také připomínají, že na celkovém dluhu se podepsala mimo jiné loňská akvizice Royal Dutch Shell společnosti BG Group v hodnotě 19 miliard dolarů.

Dluhy největších severoamerických a evropských ropných firem (v miliardách dolarů)Dluhy největších severoamerických a evropských ropných firem (v miliardách dolarů)Dluhy největších severoamerických a evropských ropných firem (v miliardách dolarů) | Repro FT.com

Neuspokojivý stav odvětví a špatné vyhlídky na zlepšení cen ropy vedlo ratingové společnosti k předhodnocení ropných kolosů. Například Exxon Mobil přišel v dubnu 2016 o prestižní rating AAA od Standard & Poor’s.

Čtěte také: Krachy ropných firem v USA přibývají, nespasí je ani cena 45 dolarů za barel

Omezování investic, diverzifikace byznysu

Stav ropného odvětví přinutil společnosti k velkým změnám. Například Chevron se vzdal rozsáhlých investic do dlouhodobých projektů ve prospěch těch menších a flexibilnějších. BP pro změnu uvedla, že upouští od nákladného průzkumu vzdálených a hlubinných oblastí, u nichž by trvalo deset a více let, než by generovaly zisk.

Společnosti také diverzifikují svůj byznys. Shell, Total, Eni nebo BP se například rozhodly vstoupit do odvětví offshore větrných elektráren, jak před časem uvedl The Wall Street Journal.

Deloitte: Až třetina ropných firem je před bankrotem
Analýza společnosti Deloitte z letošního února odhalila, že až třetina světových producentů ropy je v letošním roce vážně ohrožena bankrotem. Důvodem je samozřejmě nízká cena ropy, která vede k nedostatku hotovosti ke splácení dluhů. Společnost Deloitte analyzovala na 500 světových firem, zhruba 175 z nich je na pokraji bankrotu, jejich zadlužení se pohybuje okolo 150 miliard dolarů.

Ceny ropy sestoupily z letošních maxim, oslabil je silný dolar

Světové ceny ropy v uplynulém týdnu sestoupily z letošních maxim těsně pod 50 dolary za barel a oba hlavní mezinárodně obchodované druhy suroviny klesly pod 48 dolarů. Oslabil je silný kurz dolaru a nečekaný nárůst ropných zásob na americkém trhu.

Vývoj ceny ropy Brent

Vývoj ceny ropy WTI