Žatecký pivovar uvařil první pákistánské pivo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pivovar v Žatci nedávno opustila první várka ležáku vyrobeného pro netradičního klienta – jednu z největších a nejstarších pákistánských společností Murree Brewery. Pivo však není určeno pro tamní trh, ale zejména pro asijské etnické restaurace v Británii, v nichž chce konkurovat indickým značkám, a také pro další evropské země.

Vývoz z Pákistánu firmě zakazují tamní islámské zákony. Původně chtěl proto Murree Brewery najít partnera pro spolupráci přímo v Británii, kvůli tamním špatným ekonomickým podmínkám z toho však sešlo. Proto začal hledat další příležitost a i díky aktivitě českého velvyslanectví v Islámábádu a pověsti českého piva firma kontaktovala několik pivovarů v Česku. „Výsledkem návštěv čtyř pivovarů bylo, že jsme si vybrali Žatec,“ řekl deníku E15 Sabih Ur Rehman z vedení Murree Brewery.

„Na spolupráci jsme přistoupili z jednoduchého důvodu – bylo to pro nás finančně zajímavé. Je to i prezentace našeho piva, jen v jiné formě,“ řekl deníku E15 jednatel Žateckého pivovaru Martin Kec.

První kamion se zhruba 20 tisíci lahvemi piva odjel za zákazníky před měsícem, cílovou stanicí bylo Dánsko. Žatecký pivovar, který patří k těm menším v České republice, si tak připsal i jedno prvenství – s Pákistánem v této oblasti dosud podle dostupných informací nikdo nespolupracoval. „Podle dohody s pivovarem budeme zajišťovat distributory z různých částí Evropy včetně Velké Británie a zadávat jim objednávky,“ podotkl Sabih Ur Rehman. Výhodou podle něj bylo i to, že Žatecký pivovar disponoval velkou rezervní kapacitou pro výrobu piva Murree Brewery. To vycházelo vstříc představám Pákistánců, kteří by chtěli vyrábět v zahraničí až 50 tisíc hektolitrů piva ročně a exportovat jej do celého světa.

Vyrábět 50 tisíc hektolitrů pouze v Žatci ale není podle jednatele pivovaru v Žatci příliš reálné. Faktem je, že celkový loňský výstav pivovaru dosáhl zhruba 32 tisíc hektolitrů, tedy menšího množství, než by Murree Brewery chtěl jen pro sebe. „Reálná čísla výroby pro Murree Brewery budeme vědět v horizontu čtyř pěti měsíců,“ poznamenal Kec.

Žatecký pivovar se přiřadil k těm pivovarům, které v nejisté ekonomické době objevují kouzlo spolupráce s pivovary v zahraničí. Například rakovnický pivovar Bakalář loni převzal od jiného českého pivovaru licenční výrobu značek Pražačka a Černovar pro ruský trh. Výsledkem bylo, že se výstav Bakaláře od ledna do listopadu zvýšil o 300 procent ve srovnání s celou produkcí za rok 2010.

Dvojka na tuzemském trhu, Pivovary Staropramen, vyrábějí už více než deset let v licenci pro Evropu japonské pivo Asahi a pro Česko a Slovensko produkují licenčně i značku Stella Artois.