Železárny v Třinci dokončují rekonstrukci za téměř miliardu

Třinecké železárny

Třinecké železárny Zdroj: Viktor Mácha

Třinecké železárny modernizovaly svou válcovnu, jedno z nejstarších zařízení hutě. V chodu bylo od roku 1914. Nová technologie váží včetně sochorové stolice a pily 1,25 milionu kilogramů, investice do ní dosáhla 700 milionů korun.

Po teplých zkouškách, které prověřily, zda nově instalovaná technologie na výrobu polotovarů funguje správně, se nyní v Třinci připravují na garanční a výkonové zkoušky. Ty mají proběhnout během února. Pak odstartuje výroba.

„Roční kapacita válcovny dosahuje 600 až 700 tisíc tun zpracovaných polotovarů pro vratnou trať na sochory, kolejnice a další polotovary,“ uvedla mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková s tím, že nová poloautomatická linka mimo jiné zvýší přesnost výroby, což má vliv při dalším zpracování.

Instalace nové technologie pro železárny představovala nezbytný krok a nutností byly nové základy. „Právě demolice základů bylo nejtěžší částí rekonstrukce, jelikož jejich skutečný stav po stoletém fungování nebylo možné přesně znát. Prostor nakonec pohltil 4100 tun betonu, což je více než 450 autodomíchavačů, a 410 tun oceli,“ popsala mluvčí první kroky rekonstrukce.

Nosnou technologií válcovny je nyní moderní stolice a hydraulické nůžky, jež ovládají nejnovější technologie. Doplňuje je sochorová stolice, hranidlo a dělící pila.

Generální opravou prošla podle Juráskové po víc než třicetiletém provozu také kroková pec. Nově je vybavená moderním řídicím systémem a ohřevovým modelem. V úpravně kolejnic huť instalovala nový pilovrtací stroj.

Výrobky Třineckých železáren jdou ze dvou třetin na export, vyváží se přibližně do 60 zemí světa, největším exportním teritoriem je Evropa.

Podívejte se na fotografie Viktora Máchy z Třineckých železáren před rekonstrukcí. Další snímky naleznete na jeho Facebooku.