Zisk kunovického Aircraft Industries klesl loni skoro o polovinu

Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries

Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries Zdroj: Aircraft Industries

Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
Výroba letadel v kunovické továrně Aircraftu Industries
3
Fotogalerie

Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries loni dosáhl tržeb téměř dvě miliardy korun. Bylo to zhruba o 61 milionů korun méně než v roce 2018. Firma loni dodala deset letounů L 410 do Ruska a tři do Kazachstánu. Předloni podnik vyvezl 14 letadel. Loňský zisk společnosti přesáhl 133 milionů korun, o rok dříve ale činil více než 219 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy uveřejněné ve Sbírce listin.

Společnost loni podle generální ředitelky Ilony Plškové vyrobila 16 letadel. Z toho bylo 15 letounů L 410 a dále první sériově vyrobený letoun L 410 NG, tedy nové generace. Vývoj stroje trval od roku 2010 a stál přes 568 milionů korun. Modernizovaný letoun zvládne zdolat téměř dvojnásobnou vzdálenost než starší verze bez nutnosti tankování. Uveze až 19 pasažérů, případně přes dvě tuny nákladu.

Podnik loni v souladu s uzavřenou rámcovou smlouvou pokračoval především v prodeji letounů ruské společnosti Uralský závod civilního letectví (UZGA). „Byly také v základním typovém stavu dokončeny dva letouny pohraniční stráže do Polska. Jejich finální dokončení, včetně veškerého vybavení pro verzi MPA, proběhne v roce 2020,“ uvedla firma.

Stejně jako v minulých letech, také loni představoval prodej letounů největší podíl na tržbách společnosti. „Druhou největší položkou prodeje pak byly tržby z údržby letounů. Důležitý podíl měl také prodej náhradních dílů a technologických přípravků,“ uvedli zástupci firmy. Společnost je i provozovatelem neveřejného mezinárodního letiště Kunovice.

Ke konci loňského roku pracovalo v Aircraft Industries 1107 zaměstnanců, meziročně o 136 více. Další zaměstnance firma stále hledá.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na osmdesátiletou tradici letecké výroby v Kunovicích. Hlavním produktem leteckého závodu jsou dvoumotorové turbovrtulové letouny řady L 410, kterých bylo vyrobeno a do celého světa dodáno více než 1200. Téměř třetina z nich je podle údajů podniku stále v provozu. Základní kapitál podniku je 112 milionů korun, jeho stoprocentním vlastníkem je ruská společnost OSTOV.