Znečištěný vzduch má na svědomí 6,5 milionu lidských životů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ribarnica, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Podle studie, kterou v minulém týdnu zveřejnila Mezinárodní energetická agentura (IEA), si špatná kvalita vzduchu na naší planetě každoročně vyžádá 6,5 milionu obětí. Jedná se tak o čtvrtou největší hrozbu pro lidské zdraví, po vysokém krevním tlaku, dietními riziky a kouření. Většina znečištění vzduchu má podle agentury původ v energetickém průmyslu a oborech s ním souvisejícími.

Agentura ve své zprávě uvedla, že za znečištění vzduchu mohou především pevné částice, oxidy dusíku a síry. Buď ve svém čistém stavu, případně ve vzduchu reagující s dalšími chemickými látkami. Podle IEA mohou za vznik těchto znečišťujících látek především dva faktory.

Prvním faktorem je podle agentury chudoba ve světě. Podle studie totiž v současnosti používá k vaření dřevo nebo petrolej více než 2,7 miliardy obyvatel. Především v rozvojových částech Asie, nebo Subsaharské Africe si tyto způsoby znečištění vzduchu vyžádají 3,5 milionu předčasných úmrtí. Nebezpečí používání těchto paliv spočívá především v jejich špatném spalování, během kterého se do vzduchu dostávají pevné částice. Ty se obyvatelům mohou usadit na plicích a způsobit vážné zdravotní komplikace.

Druhým vlivem, který se na lidském zdraví negativně podepisuje, je podle IEA závislost na ropě a uhlí, ale také rychlá urbanizace a rozvoj lidské společnosti. Zpráva kritizuje především vysokou spotřebu uhlí v energetickém průmyslu, která je zodpovědná za většinu emisí síry ve světě. Velkým producentem oxidů dusíku je podle zprávy doprava, především ta silniční. Hlavní problémem v silniční dopravě je podle IEA fakt, že vozidla znečištění vypouští z výfuků přímo do ulic měst, kde lidé spaliny přímo vdechují. A právě tyto faktory mají podle studie na svědomí přes 3 miliony lidských životů.

Ačkoliv Mezinárodní energetickou agenturu tvoří pouze 29 členských států, které musí být zároveň členy OECD, její snahy o šetrnější produkci energií míří do celého světa. Ředitel IEA, Fatih Birol, si totiž uvědomuje, že boj o lepší životní prostředí nezvládne agentura sama. „Abychom vyřešili největší energetické problémy současnosti, potřebuje IEA podporu největších energetických velmocí,“ řekl Birol pro New York Times.

Na mysli tím měl ředitel agentury především asijské ekonomické lídry, Čínu a Indii. Obě země jsou totiž i přes mohutné hospodářství známé svým laxním přístupem k energetickým a ekologickým předpisům. Kvůli tomu mnohé oblasti obou zemí trápí smog a špatná kvalita ovzduší. V obou zemích by se agentura ráda zaměřila na prosazování přísnějších limitů znečištění ovzduší, které pochází z energetických zdrojů. Například v Číně IEA plánuje zaměřit se na redukci uhelných elektráren a změnu emisních norem u automobilů.