Ranní check: Alza provokuje konkurenci, Euro 7 bude mírnější, Česká spořitelna propouští

Alza.cz

Alza.cz Zdroj: Alza.cz

Dobré ráno! Je 231. den roku, svátek má Zita. V tento den v roce 1993 dosáhl nejznámější ukazatel vývoje na americkém akciovém trhu Dow Jones rekordní výšky 3612.13 bodů.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česká spořitelna propustí stovky manažerů a zaměstnanců

Česká spořitelna se zbaví nižších stovek svých zaměstnanců. Podle tiskového mluvčí Spořitelny Filipa Hrubého půjde o manažery a zaměstnance v podpůrných a servisních pozicích. Důvodem podle Hrubého není velké propouštění nebo snižování nákladů, ale změna potřeb klientů, kteří dávají přednost online službám banky a personalizovanému finančnímu poradenství. 

✅ Analytický obr Gartner nakupoval v Česku. Praha se může stát jeho centrálou pro střední Evropu 

Americká analytická společnost Gartner obchodovaná na newyorské burze posiluje na českém trhu. Firma za nespecifikovanou částku získala od Oldřicha Příklenka jeho 21 let budovaný podnik KPC-Group, který Gartner dlouhodobě zastupoval.

✅ Euro 7 bude mírnější. Automobilky také dostanou více času 

Jednání o chystané nové emisní normě Euro 7 míří do finále. Řadě států včetně České republiky, které nesouhlasily s původním přísným návrhem Evropské komise, se podařilo dosáhnout výrazných změn. Automobilky by měly snižovat emise nových vozů méně, zároveň by měly mít na přípravu změn delší dobu. Na setkání s novináři to uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

✅ Alza provokuje Mall a CZC. Jejich zákazníkům nabízí vyřízení reklamace 

Vstup do nové nákupní sezony chce oživit český internetový obchod Alza, který nově nabízí zákazníkům konkurenčních e-shopů Mall.cz a CZC vyřízení reklamace. Jednička na českém trhu se tak snaží využít skutečnosti, že v případě reklamací u Mall.cz se uživatelská přívětivost za poslední měsíce značně zhoršila.

Stane se dnes: 

  • Prezident Petr Pavel se v New Yorku zúčastní zahájení všeobecné rozpravy 78. zasedání Valného shromáždění OSN
  • Po letní přestávce začíná Státní fond životního prostředí příjímat žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám
  • Brusel zveřejní konečnou zprávu o vývoji inflace v EU za srpen
  • Mimořádné zasedání indického parlamentu. Podle spekulací chce vládní Indická lidová strana o předložit usnesení o změně oficiálního názvu Indie na Bhárat