Ranní check: Česká televize nakupuje od Huawei, na burzu do Frankfurtu míří nové firmy

Česká televize.

Česká televize. Zdroj: Blesk:Martin Přibyl

Dobré ráno! Je 276. den roku, svátek má Bohumil. V tento den v roce 1938 vstoupila německá vojska do Československa. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česká televize a státní IT podnik koupily další technologie čínské společnosti Huawei

Česká televize a Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) dodávající zejména ministerstvu vnitra dokoupily další technologie čínské společnosti Huawei. Číňanům se prostřednictvím zdejšího partnera v podobě firmy Altepro Solutions podařilo uspět ve veřejných soutěžích na serverové systémy pro ukládání dat. Huawei splnila technické parametry a nabídla nejnižší cenu, na kterou se často státní IT zakázky vypisují.

✅ Nobelův výbor ocenil lékaře, kteří lidstvo naučili vyrábět vakcíny „ve velkém“

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství letos získala Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman. Položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. „Laureáti zásadně změnili chápání toho, jak mediátorové RNA (mRNA) vakcíny interagují s naším imunitním systémem. Přispěli tak k bezprecedentnímu tempu vývoje vakcín během jedné z největších hrozeb pro lidské zdraví v moderní době,“ podtrhl Nobelův výbor Karolínského institutu jejich přínos vědě a celému lidstvu.

✅ Na frankfurtskou burzu míří nové firmy a je to dobrá zpráva

Frankfurtská burza má za sebou druhou největší evropskou primární veřejnou nabídku (IPO) v letošním roce. Akcie v hodnotě přes 900 milionů eur v ní nabízela německá společnost Schott Pharma, která vyrábí specializované lékařské sklo. Německý akciový trh v dohledné době oživí i další burzovní nováčci. K odběru investičního newsletteru se můžete přihlásit zde.

✅ Vrací se konfliktní matador Robert Fico. Už popáté

Robertovi Ficovi se podařilo to, co dosud žádnému českému premiérovi: čtyřikrát vyhrál volby a třikrát se stal premiérem. A to ještě před uplynulým víkendem, kdy svou stranu Směr-SD dovedl k pátému volebnímu vítězství. Preferenční hlas dalo Ficovi přes půl milionu voličů, zdaleka nejvíc ze všech politiků. Přesto se na jeho tváři ani po jednoznačném vítězství neobjevil úsměv. K Ficovi patří spíše sveřepý výraz, se kterým už během své dlouhé politické kariéru ustál ledacos.

Stane se dnes:

  • ČNB zveřejní seznam měnových finančních institucí v České republice k 30. září
  • Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, stane před soudem ve státě Delaware. Čelí obvinění z nelegálního držení zbraní
  • Bude oznámen držitel Nobelovy ceny za fyziku
  • Ministerstvo obrany zveřejní nabídku na odprodej nepotřebného movitého majetku
  • Končí tradiční mnichovský pivní festival Oktoberfest