Ranní check: Dráhy chtějí nové sídlo výměnou za pozemky. Odpověď Googlu na ChatGPT přichází

Google se snaží dohnat ChatGPT.

Google se snaží dohnat ChatGPT. Zdroj: Reuters

  • Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo tisíce obětí
  • Známe program nastupující pražské koalice
  • Google představuje rivala pro ChatGPT

Dobré ráno! Je 38. den v roce, svátek má Veronika. V tento den roku 1992 byla podepsána Maastrichtská smlouva, zakládající Evropskou unii.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Turecko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let

Turecko zažilo jedno z nejsilnějších zemětřesení, jaké za poslední roky zasáhlo Blízký východ. Zabilo stovky lidí v Turecku a Sýrii a uvěznilo stovky dalších. Zemětřesení o síle magnitudy 7,8 udeřilo z rána ještě před úsvitem poblíž tureckého města Gaziantep. Následně Turecko zasáhlo další zemětřesení těsně před polednem, které mělo sílu 7,7 stupně. Počet mrtvých podle ranních údajů přesáhl 4300.

Nové sídlo má pomoci modernizovat České dráhy

Opustit stávající sídlo v budově ministerstva dopravy na nábřeží Ludvíka Svobody se Českým drahám v minulých letech opakovaně nedařilo, dopravce proto chystá nový plán, odlišný od předešlých. České dráhy v příštích měsících předloží ministerstvu dopravy návrh, podle kterého by vložily své brownfieldy na Florenci nebo v Holešovicích v hodnotě stovek milionů korun do společného projektu s developerem. Ten by vzešel z veřejného tendru a na dnes nevyužitých pozemcích by postavil nejen sídlo pro dráhy, ale až dvě další budovy s byty či kancelářemi.

Svobodova koalice slibuje pražský okruh, technologický park i filhamornii

Praha bude mít více než čtyři měsíce po volbách novou koalici pod vedením Bohuslava Svobody (ODS). Pětice stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráti se dohodla na koaliční smlouvě a personálním obsazení jedenácti gescí. Jednotlivé strany musejí dohodu ještě během týdne schválit, Piráti s tím interně začali už v sobotu. Programovou část smlouvy má deník E15 exkluzivně k dispozici. Novou koalici by pražské zastupitelstvo mělo do funkce zvolit v polovině února.

✅ Google proti ChatGPT postaví nástroj Bard

Google představuje vlastního chatbota poháněného umělou inteligencí, kterýs e postaví službě ChatGPT. Nástroj nazvaný Bard dá Google nejprve k dispozici vybrané skupině testerů, během několika týdnů přijde na řadu i veřejnost, oznámila firma. Google také zapojí nástroje využívající umělé inteligence do svého vyhledávače.

Podle CNBC dokáže Bard ve svých odpovědích využít i nedávné informace a měl by tak překonat ChatGPT. Ta ve svých odpovědích vychází z informací na internetu ve stavu, v jakém byly v roce 2021.

Stane se dnes:

  • Prezident Miloš Zeman se v Tatrách setká se slovenskou prezidenskou Zuzanou Čaputovou.
  • Stávka proti francouzské důchodové reformě zastaví metro a železnici, dotkne se i letecké dopravy.
  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck a jeho francouzský protějšek Bruno Le Maire budou ve Washingtonu jednat o americkém zákonu na  snižování inflace, který může negativně dopadnout na evropské firmy.