Ranní check: Kladenský podnikatel prodává nemovistosti, Petrof chce expandovat

Šéfka rodinné firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová

Šéfka rodinné firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 45. den roku, svátek má Valentýn a Valentýna. V tento den v roce 2005 byl spuštěn YouTube.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Kladenský podnikatel prodává své realitní království. Se společníky chce přes 600 milionů

Vlivný kladenský podnikatel Pavel Orna koupil v devadesátých letech skoro všechny domy na kladenské pěší zóně v ulici T. G. Masaryka a jejím okolí. Teď více než třicítku z nich se svými společníky ze společnosti Orna Corporation prodává. A to prostřednictvím běžného inzerátu na serveru Bezrealitky.cz. Za soubor 32 bytových domů chce společnost 638 milionů korun. Šest budov v centru už přitom prodala během loňského roku.

✅ Část výroby poprvé po 160 letech přesouváme, abychom mohli expandovat, říká prezidentka Petrofu

Tradiční český výrobce pian prochází největší transformací ve své 160leté historii. Musí najít náhradu za klíčový čínský a důležitý ruský trh, takže expanduje v Saúdské Arábii i Spojených státech. Zároveň stěhuje část výroby z drahého Česka, levnější piana si nechá zhotovovat od letoška v Indonésii. „Jsme jedním z posledních evropských výrobců, který si ještě výrobu externě nezajistil,” vysvětluje prezidentka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová. S pianiny, která vyrobí v Indonésii podstatně levněji, chce Petrof expandovat na další asijské trhy a oslovit nové zákazníky.

✅ Čeští miliardáři mají na mušce slovinský sázkový monopol. Loni jim koupě nevyšla

Čeští byznysmeni by mohli ovládnout další evropský trh sportovního sázení. Konsorcium tuzemských společností je hlavním favoritem na převzetí společnosti Športna Loterija, která má ve Slovinsku monopol na sportovní sázení. Píše o tom tamní server Necenzurirano s tím, že výše transakce by se mohla pohybovat kolem 50 milionů eur, v přepočtu zhruba 1,3 miliardy korun.

✅ ČR by se mohla zapojit do podpůrné operace pro obyvatele Gazy v polní nemocnici

Česká republika by se mohla zapojit do podpůrné operace pro obyvatele Gazy v polní nemocnici. Po úterním jednání s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě to novinářům řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Pokud se najde dohoda, musí ji schválit Parlament. Doufá v to, že by se tak případně stalo v řádu týdnů.

Do operace by se mohl zapojit zdravotní tým. „Předpokládáme, že by polní nemocnice fungovaly na lodích,“ uvedla ministryně. O podporu Česko požádal její protějšek Joav Galant při její návštěvě Izraele minulý týden. O záležitosti v pondělí Černochová diskutovala s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

Video placeholde
Hosty e15 Castu byly zakladatelky platformy Mumdoo Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová • e15

Stane se dnes: 

  • Soud se vrátí k projednávání kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí obžalobě předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba sice loni v lednu osvobodil, nepravomocný rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze.
  • Schůze sněmovního rozpočtového výboru. Na programu je mj. informace o odkupu čerpacích stanic Robin Oil společností Čepro a novela o veřejných sbírkách.
  • Schůze vlády. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na ni předloží novelu nařízení, která zařadí HHC a podobné psychomodulační látky na seznam návykových látek.