Ranní check: Šéf Volkswagenu bude jednat s Fialou. Česká e-commerce se propadá

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ČTK/DPA/Ole Spata

Dobré ráno! Je 299. den roku, svátek má Erik. V tento den v roce 1994 Izrael a Jordánsko uzavřely mírovou smlouvu. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Česká e-commerce je v těžké krizi. Propad nutí obchody ke změnám

Už sedmé čtvrtletí v řadě se propadají tržby českých internetových obchodů. Mnozí experti očekávali, že po loňském tvrdém nárazu, který způsobila hlavně nezvykle vysoká inflace, se situace kolem e-shopů časem uklidní. Nejpozději se tak mělo stát ve druhé polovině letošního roku, obrat ale nepřišel. Něco takového český e-commerce trh zatím nezažil, krize tak od základu mění fungování tuzemských e-shopů.

✅ Videa z české hry Arma 3 vydávají manipulátoři za záběry z války

Miliony přehrání na sociální síti X zaznamenalo video, ve kterém bojovník Hamásu úspěšně sestřelil izraelský vrtulník. Další virální video zachytilo úhlednou formaci izraelský stíhaček, jež měly zasadit Hamásu v Gaze drtivý protiúder. Videa mají jedno společné: pocházejí z české válečné hry Arma. Na české studio se kvůli možným podvrhům od začátku izraelsko-hamáské války obrátily desítky organizací s žádostí o pomoc s ověřením. Podle zakladatele studia Bohemia Interactive Marka Španěla se blížíme bodu, kdy už laici falešná videa rozpoznat nedokážou.

✅ Digitální koruna už je skoro hotová. Jejího tvůrce inspiroval i vznik Slevomatu

Češi by brzy mohli platit novým druhem peněz. Zatímco Evropská centrální banka minulý týden poslala svůj projekt digitálního eura do další fáze, v Česku už je téměř hotová „digitální koruna“. Její vývoj neřídí stát, ale majitel kryptosměnárny Bit.plus Martin Stránský. „I koruny se neustále vyvíjejí. Nejdřív jsme měli hotovost, kterou teď lidé trochu opouštějí ve prospěch jedniček a nul někde na účtech regulovaných společností. Ty jsou ale v některém rozvoji pomalé,“ uvádí podnikatel. „Digitální korunu“ zatím v Česku jinak než přes iniciativu soukromníků vydávat nelze. České národní bance to podle jejího stanoviska pro e15 znemožňuje současná legislativa.    

✅ Šéf Volkswagenu míří do Prahy. S premiérem Fialou bude jednat o gigafactory  

Zda a případně kdy by mohl koncern Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů v Česku, by mohlo být jasnější v pondělí. Patrně v odpoledních hodinách totiž budou v Praze jednat premiér Petr Fiala (ODS) s generálním ředitelem koncernu Volkswagen Oliverem Blumem, uvádí dobře informovaný zdroj e15. Tiskové oddělení vlády na dotaz e15 uvedlo, že se prozatím nebude k této otázce vyjadřovat.      

Stane se dnes: 

  • Evropský účetní dvůr zveřejní výroční zprávu o finančním řízení agentur EU, které sídlí ve 23 členských zemích
  • Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí
  • Rada guvernérů ECB oznámí rozhodnutí k měnové politice
  • Koná se druhý ročník odborné konference VIZE 2050 na téma Uhlíková neutralita a změny pohonů
  • Moneta Money Bank zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí